Dostupni linkovi

Thaci pozvao Kurtija da preuzme njegovu odluku o mandataru


Albin Kurti i Hashim Thaci
Albin Kurti i Hashim Thaci

Predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je potpisao odluku o davanju mandata za formiranje nove vlade Kosova Albinu Kurtiju, i pozvao ga da, kada bude spreman, dođe i preuzme je.

Kako je naveo, blokada kosovskih institucija ne može da se nastavi i pozvao stranke da poštuju volju građana koja je izražena na izborima 6. oktobra.

"Kosovo neće bbiti dugo blokirano. Razmotrićemo sve političke prilike i političke varijante koje stranke imaju radi poštovanja volje građana. Moramo poštovati sve građane koji su glasali, a ja i dalje čvrsto verujem da ćemo nastaviti da ispunjavamo zadatke", naveo je Thaci.

On je podsetio da je sa Kurtijem već razgovarao o formiranju vlade i da je to bio sastanak dobre volje.

"Moj potpis za mandat stoji na mom stolu", rekao je Thaci.

Inače, doskorašnji opozicioni pokret Samoopredeljenje je na izborima 6. oktobra osvojio 29 poslaničkih mandata a Demokratski savez Kosova 28 mandata.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova pregovaraju već mesecima, ali tek treba da postignu sporazum o koaliciji.

U međuvremenu, reagujući na poslednju izjavu predsednika Thacija o odluci o mandatu, iz pokreta Samoopredeljenje je saopšteno za Radio Slobodna Evropa da rade na formiranju nove vlade.

Lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti sastao se s predsednikom Thacijem 6. januara, ali on nije ponudio ime kandidata svoje stranke za premijera tokom tog sastanka.

Iz tog pokreta je saopšteno da će pravovremeno poslati ime mandatara predsedniku.

XS
SM
MD
LG