Dostupni linkovi

Ured Vlade: Bela kuća nezakonito zamrznula pomoć Ukrajini


Lev Parnas, pomoćnik ličnog advokata predsednika SAD Rudija Đulijanija
Lev Parnas, pomoćnik ličnog advokata predsednika SAD Rudija Đulijanija

Ured za odgovornost vlade (GAO) je saopštio da je Bela kuća prekršila zakon zamrzavanjem pomoći Ukrajini, koju je prethodno odobrio Kongres SAD.

GAO je agencija koja je zadužena za reviziju, procene i istrage za potrebe Kongresa.

Predsednik SAD Donald Tramp je optužen da je uskratio pomoć zvaničnom Kijevu da bi izvršio pritisak da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, najozbiljnijeg pretendenta za predsedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2020.

Ovakav stav nadzornog tela je udarac za Trampa s obzirom da se suočava sa postupkom opoziva u Senatu.

"Posvećeno izvršenje zakona ne dozvoljava predsedniku da zameni sopstvene političke prioritete onima koje je Kongres usvojio kao zakon," navodi se u odluci GAO-a.

U saopštenju se dalje ističe da je Ured Bele kuće za upravljanje i budžet (OMB) "zadržao sredstva iz političkih razloga, što nije dozvoljeno prema zakonu (ICA)".

Bela kuća je odgovorila da se ne slaže sa odlukom ovog tela, optužujući ga da pokušava da se "umeša u medijske kontroverze".

Demokratska stranka je podržala odluku Ureda vlade za odgovornost.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi je rekla da je Bela kuća "prekršila zakon".

Pomenuta odluka je doneta u trenutku kada su ukrajinske vlasti počele kriminalističku istragu navoda da su Trampovi saradnici špijunirali bivšu američku ambasadorku u Kijevu Meri Jovanovič.

Naime, bivša američka diplomatska predstavnica je bila praćena, proizilazi iz pisama, telefonskih razgovora i kompjuterskih diskova koje je priložio Lev Parnas, ukrajinsko-američki biznismen i pomoćnik ličnog Trampovog advokata Rudija Đulijanija.

Deo tog materijala – koje su demokrate priložile kao dokaze u postupku opoziva – pokazuje da su Parnas i Đulijani razmatrali smenu Jovanovičeve, što je i učinjeno u maju prošle godine iz razloga koji su ostali nejasni.

Nekoliko SMS poruka republikanskog kandidata za kongresmena Roberta Hajda upućenih Parnasu sugeršu da je Jovanovičeva bila praćena u Kijevu.

Međutim, Parnas je u intervjuu MSNBC u sredu kazao da ne smatra da su Hajdovi navodi kredibilni.

"Mora da je bio pijan ili želeo da sebe predstavi važnijim nego što jeste," kazao je Parnas dodajući da je Jovanovičeva smenjena jer je bila smetnja Trampovom planu da se izvrši pritisak na Ukrajinu da saopšti da će sprovesti istragu u slučaju bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena i poslova njegovog sina Hantera, koji je bio u bordu direktora ukrajinske gasne kompanije "Burisma".

On je istakao da je preneo jednom zvaničniku u Kijevu da potpredsednik SAD Majk Pens neće prisustvovati inauguraciji ukrajinskog predsednika Volodimra Zelenskog ukoliko ne bude pokrenuta istraga Bajdenovih.

Tramp je izjavio da ne poznaje Parnasa. Kada je reč o fotografiji na kojoj se nalaze zajedno on, Parnas i još jedan Đulijanijev saradnik, Tramp je rekao: "Moguće je da sam na fotografijama sa njima jer imam fotografije sa mnogo ljudi".

Međutim, Parnas je u pomenutom intervju tvrdio da se nebrojeno puta sreo nasamo sa Trampom.

"On laže. Mislim, nismo bili prijatelji. Ja i on nismo zajedno gledali fudbalske utakmice, nismo jeli hot dog, ali on je tačno znao ko smo, pre svega ja," naveo je Parnas.

Meri Jovanovič je zatražila istragu pomenutih poruka, koje je njen advokat okvalifikovao kao "uznemiravajuće".

Ona je svedočila prošle jeseni u Kongresu ističući da je smenjena po kratkom postupku zbog, kako je obrazloženo, nedefenisane pretnje njenoj bezbednosti.

Nema indicija da je Tramp znao za bilo koji plan za praćenje Jovanovičeve.

Međutim, tokom telefonskog razgovora u julu sa Zelenskim, Tramp je kazao da je ona "loša vest" i da će "proći kroz neke stvari."

XS
SM
MD
LG