Dostupni linkovi

Senatori položili zakletvu na početku postupka Trampovog opoziva


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts, koji će predsedavati postupkom opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu, položio je zakletvu. Potom su pred njim senatori položili zakletvu da će osigurati “nepristrasnu pravdu”.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel je saopštio da do subote, 18. januara, Predstavnički dom može dostaviti podnesak u kome će navesti dokaze koje namerava da izloži tokom postupka.

Trampov pravni tim to može učiniti do ponedeljka, 20. januara, a rok da Predstavnički dom dostavi eventualni odgovor je utorak, 21. januara kada će Senat započeti postupak, javlja CNN.

Proces opoziva je danas formalno počeo, pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija formalno uputi u gornji dom Kongresa i imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku, prenosi Glas Amerike.

Članovi Predstavničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su uneli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu “optužnice” u daljem procesu protiv Donalda Trampa.

Posle unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih "menadžera" Adam Šif pročitao je njen sadržaj naglas. Predstavnički dom je u decembru izlglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Sednicom će privremeno predsedavati najstariji poslanik republinakske većine, kongresmen Čak Gresli.

Suđenje predsedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične.

Rezolucija o opozivu je "optužnica" koju će zastupati "menadžeri" Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bela kuća ima svoju odbranu - predsednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.

Senatori su porotnici, a procesom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je nagovestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svedočenje iz Senata.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

XS
SM
MD
LG