Dostupni linkovi

EU proverava usklađenost sporazuma SAD i Kine


Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan
Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan

Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan rekao je danas da će evropski blok proveriti da li je trgovinski sporazum koji su ranije postigli SAD i Kina u skladu sa globalnim regulativama.

On je istakao da su detalji ovog dokumenta "malo nedorečeni", dodajući da se "đavo se krije u detaljima."

"Oni su izašli izvan uobičajenog okvira za sklapanje sporazuma…oni to čine direktno na bilateralnoj osnovi i moramo da proverimo da li je u skladu sa pravilima STO (Svetska trgovinska organizacija)"

SAD i Kina su potpisali u sredu preliminarni trgovinski sporazum, čime je okončan višemesečni spor između dve najveće svetske ekonomije.

Peking i Vašington navode da je "Prva faza" sporazuma korak napred nakon 18 meseci pokretanja i prekidanja pregovora.

Hogan kaže da ovim sporazumom nije rešeno pitanje "strukturnih reformi" u Kini koje su tražili EU i SAD. Po njegovim rečima, EU želi da vidi o čemu će Kina i SAD pregovarati u drugoj fazi.

I analitičari navode da sporazumom nisu rešena strukturna ekonomska pitanja koja su i dovela do spora, carine nisu u potpunosti ukinute i postavljeni su veoma teški ciljevi za kupovinu.

U središtu sporazuma je obećanje Kine da će u naredne dve godine kupiti američke poljoprivredne i druge proizvode u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Na pitanje o sporu Francuske i SAD o digitalnom porezu, zbog čega je Vašington zapretio Parizu uvođenjem carina za 100 odsto na uvoz šampanjca, tašni i drugih francuskih proizvoda vrednih 2,4 milijardi dolara, Hogan je kazao da će se na kraju pronaći rešenje za naplatu globalnog poreza tehnološkim gigantima, kao što su Amazon i Gugl.

"Na kraju, mislim da će svi prihvatiti, uključujući SAD, postojanje globalnog poreza za tehnološke kompanije – pitanje je kako ćemo to da definišemo i na osnovu kojih kriterijuma," istakao je Hogan dodajući da će se pregovori o tom pitanju verovatno produbiti ne pre 2021. ili 2022. godine.



XS
SM
MD
LG