Dostupni linkovi

Evrokomesar za proširenje u prvoj poseti Skoplju


Evrokomesar za proširenje Oliver Verheji (Oliver Varhelyi)
Evrokomesar za proširenje Oliver Verheji (Oliver Varhelyi)

Evrokomesar za proširenje Oliver Verheji (Oliver Varhelyi), u Skoplju je razgovarao sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim o "aktuelnom stanju u Severnoj Makedoniji i njenim aspiracijama za članstvo u EU".

Pendarovski je novom evrokomesaru poželeo uspeh u radu i izrazio očekivanje da će "davati čvrstu podršku proširenju EU zemljama Zapadnog Balkana", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodaje se i da je Pendarovski izrazio nadu da će do marta, među članicama EU biti definisana nova metodologija procesa pristupnih pregovora i istakao da evropska i evroatlantska integracija ostaju strateški cilj Severne Makedonije.

"U očekivanju skorašnjeg finaliziranja članstva u NATO, fokus ove države ostaje usmren ka perspektivi otvaranja pristupnih pregovora o članstvu u EU", rekao je Pendarovski, navodi se u saopštenju.

Severna Makedonija, istakao je, ostaje posvećena evropskoj agendi, "imajući u vidu činjenicu da za članstvo u EU postoji politički konsenzus među poltičkim faktorima i visoka podrška građana".

Povodom prevremenih parlamentarnih izbora, predsednik Severne Makedonije je pozvao na odgovornost sve političke faktore i istakao da izbori, dogovoreni za 12. april, treba da budu fer, slobodni i demokratski, s obzirom na aspiracije zemlje za prijem u EU.

Verheji je u sredu doputovao u svoju prvu posetu Severnoj Makdoniji i u Skoplju će se sastati i sa premiijerom Oliverom Spasovskim, predsednikom Skupštine Talatom Džaferijem iliderima vladajućeg SDSM Zoranom Zaevom i opozicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Evrokomesar u četvrtak iz Skoplja putuje u Albaniju.

XS
SM
MD
LG