Dostupni linkovi

Evropski komesar za proširenje putuje u Skoplje i Tiranu


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, boraviće u sredu i u četvrtak u Skoplju i Tirani, u prvoj zvaničnoj poseti zemljama regiona od kada je preuzeo novu evropsku dužnost.

U saopštenju Evropske komisije (EK) se ističe da će ovu posetu Varhelyi iskoristiti da naglasi još jednom punu posvećenost Evropske komisije perspektivi članstva za Albaniju i Severnu Makedoniju.

“Boraveći u Severnoj Makedoniji i Albaniji u prvoj poseti Zapadnom Balkanu u svojstvu komesara, želim da pošaljem snažan signal da je evropska perspektiva regiona prioritet, kako za mene lično, tako i za celu Evropsku komisiju”, izjavio je uoči posete evropski komesar Oliver Varhelyi.

“Stojimo uz naš predlog da otvorimo pristupne pregovore sa obje zemlje i radimo na tome da se to desi veoma brzo”, dodao je on.

Prema saopštenju Evropske komisije, komesar Varhelyi će se prilikom boravka u Skoplju, u sredu sastati sa predsednikom Severne Makedonije, Stevom Pendarovskim, predsednikom parlamenta Talat Džaferijem, novim premijerom Spasovskim, te članovima kao i liderima glavnih političkih stranaka SDSM I VMRO-DPMNE.

Albaniju će Varhelyi posetiti u četvrtak, prilikom čega će posetiti i Drač, grad koji je, krajem novembra meseca prošle godine, pogođen zemljotresom.

Takođe je najavljeno da će se komesar Varhelyi sastati sa albanskim predsednikom Ilirom Metom, predsednikom parlamenta Gramosom Ručijem, premijerom Edijem Ramom kao i predstavnicima glavnih opozicionih partija.

Inače Varhelyijeva poseta u dve ključne zemlje regiona, u ovom trenutku, se odvija prilikom intenzivnog rada na sačinjavanju nove metodologije o pristupnim pregovorima.

Ovaj dokument bi Komisija trebala objaviti u poslednjoj sedmici januara. Nova metodologija je neophodna kako bi se odblokirao proces početka pristupnih pregovora za Tiranu i Skoplje. Novu metodologiju bi trebale podržati zemlje članice, uključujući i Francusku koja otvaranje pregovora o članstvu uslovljava promenom pristupa u procesu pregovora.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG