Dostupni linkovi

Putin za premijera predložio bivšeg šefa poreske službe


Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijerski kandidat Mihail Mišustin (Mikhail Mishustin)
Ruski predsjednik Vladimir Putin i premijerski kandidat Mihail Mišustin (Mikhail Mishustin)

Šef Federalne porezne službe, Mihail Mišustin (Mikhail Mishustin) novi je kandidat za ruskog premijera.

Mishustin (53), koji je u ruskoj vladi radio od 1998. godine, nije bio u krugu visopozicioniranih zvaničnika, prenosi portal RSE na engleskom. Od 2010. godine obavljao je funkciju šefa Savezne poreske službe.

Prethodno Medvedev podneo ostavku

Ruski premijer Dmitri Medvedev saopštio je da je njegova vlada predala ostavku predsjedniku Vladimiru Putinu. Medvedev je ostavku najavio u televizijskom obraćanju, rame uz rame sa Putinom koji se svom bliskom saradniku zahvalio na dosadašnjem radu.

Ostavka vlade dolazi nakon jutrošnjeg godišnjeg obraćanja ruskog predsjednika parlamentu, tokom kojeg je Putin govorio, između ostalog i o mogućim ustavnim izmjenama.

Tokom najave ostavke vlade Medvedev je rekao da njegova vlada daje ostavku kako bi dao prostora ruskom predsjedniku da napravi ustavne izmjene koje on želi. Amandmani na ustav, rekao je Medvedev, jednom kada budu usvojeni će unijeti znatne promjene u cijeli niz ustavnih odredbi kao i u balans moći, izvršne, zakonodavne i sudske.

"Jasno je da, u ovim okolnostima, Vlada Ruske Federacije treba da omogući predsjedniku države da sprovede sve neophodne promjene. Zbog toga, vjerujem da je ispravno da, u skladu sa članom 117. ustava Ruske federacije, Vlada podnese ostavku", izjavio je Medvedev.

U svom izlaganju pred parlamentom Putin je u srijedu ujutro rekao da nema potrebe za 'novim' ustavom, ali da bi ustav iz 1993. godine trebao biti izmijenjen na takav način koji bi parlamentu omogućio pravo da odobri ministre, nominuje premijere i zamjenike koje bi predsjednik bio obavezan da potvrdi. No također je rekao da bi ipak zadržao snažan predsjednički sistem u zemlji kao i da bi za izmjenu amandmana bilo potrebno održavanje referenduma.

"Ovo će povećati ulogu i značaj parlamenta", rekao je Putin u obraćanju u srijedu ujutro.

Putin je također predložio oštrije uslove za predsjedničke kandidate, počevši od toga da budući predsjednik Rusije treba da živi u zemlji najmanje 25 godina, kao i da nema strano državljanstvo niti dozvolu boravka.

Pročitajte:

Dmitri Medvedev nalazio se na poziciji ruskog premijera od 2012. godine. Prije no što je postao premijer služio je 2008-2012. kao predsjednik Rusije.

Dva ruska lidera, Vladimir Putin i Dmitri Medvedev sarađuju zajedno još od ranih devedesetih iz vremena kada su živjeli u rodnom Sankt Peterburga gdje je Putin vodio Komitet za vanjske poslove a Medvedev radio kao direktor pravnih poslova za veliku drvnu kompaniju.

Najavljeno je da će Medvede biti imenovan za zamjenika šefa Vijeća sigurnosti Rusije.

XS
SM
MD
LG