Dostupni linkovi

Treći dan protesta u Iranu zbog obaranja ukrajinskog aviona


Protesti ispred univerziteta u Teheranu
Protesti ispred univerziteta u Teheranu

Antivladini protesti održavaju se u Iranu treći dan zaredom, nakon što su vlasti Irana priznale da su slučajno oborila putnički avion, prilikom čega je poginulo svih 176 putnika.

Demonstranti optužuju iranske vjerske vođe, a interventna policija je izašla na ulice da spriječi nerede, javlja Reuters.

Na videu iz Irana vide se studenti kako uzvikuju parole poput „Gubite se imami!“ ispred univerziteta u gradovima Isfahanu i Teheranu. Na slikama i videima od prethodna dva dana protesta vide se ranjene osobe i lokve krvi na zemlji, a mogli su se čuti i zvukovi pucnjave.

Vlasti su negirale da je policija otvorila vatru.

U izjavi koju je prenijela internet stranica iranske državne radiotelevizije 13. januara, šef teheranske policije Hossein Rahimi negirao je da je pucano na dmonstrante.

"Na protestima, policija apsolutno nije pucala jer je policija u Teheranu dobila naređenje da pokažu suzdržanost", rekao je Rahimi.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je prošle sedmice naredio ubistvo najmoćnijeg iranskog vojnog zapovjednika, Tweetao je: "Ne ubijajte svoje demonstrante“.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke navelo je da se Irancima mora dopustiti da izađu na ulice i pokažu "tugu, ali i gnjev".

"Uvjereni smo da se to mora dogoditi na miran, slobodan i nesmetan način", izjavila je glasnogovornica ministarstva Maria Adebahr.

Iranska vojska saopćila je da su njene snage protuzračne odbrane nenamjerno oborile avion „Ukraine International Airlinesa“ 8. januara, usmrtivši svih 176 osoba.

Tragedija se dogodila nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke vojne baze u Iraku, a poslije napada Sjedinjenih Država u kojem je ubijen iranski vojskovođa Qasem Soleimani.

Teheran je u početku odbacivao krivicu, a nakon priznanja u Teheranu i drugim gradovima izbili su protesti 11. januara.

XS
SM
MD
LG