Dostupni linkovi

Parlament Španije izabrao Pedra Sančesa za premijera nove vlade 


Španski premijer Pedro Sančes
Španski premijer Pedro Sančes

Parlament Španije zabrao je u utorak tesnom većinom, lidera socijalista Pedra Sančesa za premijera nove vlade, čime je okončana gotovo jednogodišnja politička kriza u četvrtoj po veličini ekonomiji evrozone, prenosi agencija Beta.

Za izbor Sančesa, dosadašnjeg premijera i lidera vladajuće Španske socijalističke radničke partije (PSOE), glasalo je 167 poslanika, protiv je bilo 165, dok je 18 bilo uzdržano.

U prvom krugu glasanja u nedelju, Sančes nije dobio podršku 176 od 350 poslanika, što se i očekivalo, zbog čega mu je danas, u drugom krugu, bilo dovoljno da dobije prostu većinu - više glasova za nego protiv.

Španska socijalistička radnička partija će predvoditi manjinsku vladu u kojoj će joj partner biti levičarska koalicija Ujedinjene možemo (Unidas podemos) Pabla Iglesijasa.

Španci su u 2019. dva puta glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. Socijalisti su i u aprilu i u novembru osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu mandata.

Posle izbora održanih 10. novembra, Sančes je postigao koalicioni sporazum s koalicijom Ujedinjene možemo s kojom socijalisti zajedno imaju 155 od 350 mesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu nedostaje im 21 poslanik.

Sančes je u petak postigao dogovore sa više malih stranaka koje su obećale da će u drugom krugu glasanja biti uzdržane i tako omogućiti da Sančes bude reizabran za premijera.

Lider PSOE je postao premijer u junu 2018. pošto je parlament izglasao nepoverenje konzervativnoj vladi Marijana Rahoja, a na čelu tehničke vlade bio je nešto manje od godinu dana.

Nova Sančesova vlada biće prva koaliciona u Španiji od obnove demokratije 1978. godine, tri godine posle smrti dugogodišnjeg fašističkog diktatora Franciska Franka.

XS
SM
MD
LG