Dostupni linkovi

Vlada Kantona Sarajevo proglasila 'Uzbunu' zbog zagađenosti zraka


Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku kojom se proglašava epizoda 'Uzbune', zbog prekomjernih zagađujućih čestica u zraku. Odluka je donesena na telefonskoj sjednici u subotu, navedeno je na web stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježeli su visoke koncentracije PM10 čestica (sitne čestice prašine manje od 10 mikrometara).

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda uređaj za mjerenje kvaliteta zraka postavljen u krugu Ambasade SAD-a u pokazao je u 13 sati 338 µg/m3. Na automatskoj stanici Vijećnica prosječne dnevne vrijednosti za ovaj polutant izmjerene su 183 µg/m3, na Otoci 262 µg/m3 , Ilijaš 320 µg/m3.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode 'Uzbuna' podrazumjevaju zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju. Vozila sa Euro 2 normom isključuju iz saobraćaja.

"Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave", jedna je od mjera epizode 'Uzbuna', navedeno je u Vladi Kantona Sarajevo.

Zabranjuje se i korištenja čvrstih goriva i teških ulja pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda 'Upozorenje' i 'Pripravnost' u svim zonama Kantona Sarajevo, piše u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

Epizoda 'Uzbuna' uvedena je dan kasnije nakon što je u Sarajevu zrak okarakterisan kao opasan. U petak ujutro indeks kvaliteta zraka iznosio 386, pokazao je uređaj za mjerenje kvaliteta zraka postavljen u krugu Ambasade SAD-a u tom gradu. Takav zrak okrakterisan je kao vrlo opasan po zdravlje građana, podaci su Američke agencije za zaštitu okoliša.

XS
SM
MD
LG