Dostupni linkovi

Aerozagađenje izazvalo 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva u Evropi


Smog nad ulicama Sarajeva, fotoarhiv
Smog nad ulicama Sarajeva, fotoarhiv

Oko 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Evropi uslijed lošeg kvaliteta vazduha tokom 2016. godine, objavila je Evropska agencija za okolinu (EEA), prenosi Reuters.

U izvještaju se navodi da je skoro svaki Evropljanin koji živi u gradu izložen nivou zagađenja koje premašuje nivo štetan za zdravlje.

"Zagađenje vazduha trenutno je najvažniji rizik iz okoline po ljudsko zdravlje", naglašava se u izvještaju.

Stručnjak EEA za kvalitet vazduha Alberto Gonzalez Ortiz rekao je da nivo opasnih čestica u evropskim gradovima opada, ali nedovoljno brzo.

"Još nismo dostigli standarde EU i, naravno, daleko smo od toga da dostignemo standarde Svjetske zdravstvene organizacije", rekao je Ortiz.

Zašto je Balkan najzagađeniji u Evropi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Prema zakonu EU, članice su obavezne da procijene stepen prisustva štetnih čestica u vazduhu, naročito u urbanim područjima, i da preduzmu mjere ako su pređena određena ograničenja.

EU je uvela oštrije restrikcije u vezi sa štetnim česticama nakon što je najviši sud evropskog bloka u junu presudio da gradovi treba da preduzmu mjere ukoliko su ograničenja premašena na samo jednoj lokaciji, umjesto da se u obzir uzima prosječna vrijednost u nekom regionu.

XS
SM
MD
LG