Dostupni linkovi

Vazduh u Sarajevu okarakterisan kao opasan 


Stanovnica Sarajeva sa zaštitnom maskom, 10. januar
Stanovnica Sarajeva sa zaštitnom maskom, 10. januar

U Sarajevu je u petak ujutro indeks kvaliteta zraka iznosio 386, pokazao je uređaj za mjerenje kvaliteta zraka postavljen u krugu Ambasade SAD-a u tom gradu.

Takav zrak je okrakteriziran kao vrlo opasan po zdravlje građana, podaci su Američke agencije za zaštitu okoliša.

Udruženje Eko akcija iz Sarajeva uputilo je apel i kritiku Vladi KS i zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), jer ništa ne podzimaju po pitanju ovog problema. Anes Podić, iz spomenutog Udruženja za RSE je kazao ovaj stupanj zagađenosti zraka zahtjeva hitne mjere.

„Zrak je opasan! Djeca, trudnice i oboljeli na srcu i plućima ne bi trebali biti vani u ovom trenutku. Međutim, ljudi o tome pojma nemaju jer im njihove vlasti o tome ništa nisu rekle. Za to vrijeme vlasti u Kantonu Sarajevo se svađaju. Zadnji mjesec dana oni se svađaju oko toga koja će interesna grupa zauzeti vlast, da bi mogli dijeliti budžet od milijardu KM (500 milijuna eura) i kako bi mogli dijeliti placeve u gradu“, kazao je Podić.

Podić također dodaje kako Vlada KS je dužna informirati građane koje posljedice nosi ovakav kvalitet zraka.

„U Bosni i Hercegovini, prema podacima Europske agencije za zaštitu okoliša, godišnje umre oko 5.000 ljudi. Zvanične statistike nema, jer vlasti sve vrijeme kopaju glavu u pijesak. Za ovakvo stanje odgovorni su Vlada, Skupština i svi čelnici političkih stranaka u KS“, naglasio je Podić.

Izet Bajramović, slučajni prolaznik za Radio Slobodna Evropa kaže kako je zabrinut za svoje zdravlje.

„Nema tu velike pameti. Logično je da se plašim. Kada je nešto zagađeno, onda je zagađeno. U ovolikoj mjeri da ne govorim“, objašnjava Izet.

Sličnog mišljenja je i Jelisaveta Plasto, rođena Sarajka. Ona smatra da moguća promjena energenata kao načina girajanja zahtjeva i velika financijska sredstava.

„Kako će građani platiti recimo plin umjesto uglja, ako ima primanja od 300 KM (150 eura)“, objašnjava Jelisaveta.

Vlada KS krajem prošle 2019. na jednom od sastanaka obavezala se da će intenzivirati Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo koji je usvojen još 2016. godine.

Na tom sastanku su iskazane i primjedbe na proces donošenja samog plana, zbog čega su neke od mjera posebno istaknute kao neprovodive.

U Sarajevu je jutros indeks kvaliteta vazduha 386 i okarakterisan je kao opasan, pa su ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo, a tokom boravka napolju trebalo bi izbjegavati bilo kakve napore, podaci su stranice "Zrak.ekoakcija".

Indeks kvaliteta vazduha izmjeren u Ilijašu iznosio je 256, Visokom 222, Jajcu 213 i Lukavcu 202 i okarakterisan je kao vrlo nezdrav, pa je kod lica sa respiratornim oboljenjima, poput astme, moguće pogoršanje stanja.

U Prijedoru sa indeksom 184, Zenici 179 i Tuzli 163 vazduh je nezdrav, zbog čega bi plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i stariji trebalo da smanje bilo kakve fizičke aktivnosti napolju.

Indeks kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Mjerenja su izvršena u 7.00 časova.

XS
SM
MD
LG