Dostupni linkovi

Evropski parlament će priznati za poslanike tri bivša katalonska lidera


Oriol Žunkeras i Karles Pućdemon
Oriol Žunkeras i Karles Pućdemon

Evropski parlament (EP) je predložio da tri bivša katalonska separatistička lidera sledeće nedelje budu zvanično priznata za poslanike tog tela Evropske unije (EU), posle odluke Evropskog suda pravde.

U procurelom internom dokumentu EP navodi se da će poslanici na plenarnoj sednici sledeće nedelje priznati izbor bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona, bivšeg potpredsednika Oriola Žunkerasa i bivšeg ministra zdravlja Tonija Komina, i da će im mandat teći od 2. jula 2019.

U poruci Asošiejted presu, služba EP za komunikacije navela je da će administracija EP "bez odlaganja" proslediti akreditaciju Pućdemona, Žunkerasa i Komina za evroposlanike.

Taj potez usledio je posle prošlomesečne odluke Evropskog suda pravde koji je poništio presudu kojom se Pućdemonu i Kominu onemogućava preuzimanje mandata poslanika EP.

Španija zahteva izručenje Pućdemona i Komina zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine. Oni su tada pobegli u Belgiju, a u maju 2019. izabrani su za poslanike EP kao predstavnici katalonskih separatističkih partija.

Evropski sud pravde je presudio i da je Žunkeras, koji u Španiji služi zatvorsku kaznu zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, stekao pravo na poslanički imunitet kada je izabran za poslanika EP.

Španski sud je u oktobru osudio Žunkerasa na 13 godina zatvora zbog pobune. Španski državni tužilac nedavno je zatražio da Žunkeras bude privremeno pušten na slobodu kako bi mogao da položi zakletvu kao poslanik EP.

Katalonski protesti zbog presude
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG