Dostupni linkovi

Belgija obustavila proces izručenja Puigdemonta Španiji


Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Belgijski sud donio je odluku da suspenduje izdavanje potjernice i postupak izručenja bivšeg katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta (Karles Pućdemon) Španiji, na osnovu njegovog političkog imuniteta kao poslanika u Evropskom parlamentu.

Suspendovana je i potjernica za Antonijem Cominom (Komin), još jednim političarem koji je zagovarao nezavisnost Katalonije.

"Belgijski sudija priznao je naš imunitet i odlučio da suspenduje izdavanje potjernice i naloga za izručenje", napisao je Puigdemont na Twitteru.

Puigdemontov advokat Simon Bekaert (Bekert) izjavio je za njemačku agenciju DPA da je sudija donio odluku da se povuku svi uslovi za oslobađanje njegovog klijenta.

"Sudija je odlučio da se pravni postupci u vezi sa izručenjem Puigdemonta i Comina ne mogu nastaviti sve dok Evropski parlament ne povuče njihov imunitet", rekao je Bekert.

Španske vlasti optužile su Puigdemonta i Comina za pobunu, zbog njihove uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine, koji je u Španiji proglašen protivzakonitim.

Puigdemont je, zajedno sa još nekim političarima koji su protjerani zbog zagovaranja nezavisnosti Katalonije, u maju 2019. godine izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropski sud pravde donio je odluku prošlog mjeseca da katalonski političari, kao članovi Evropskog parlamenta, imaju pravo na imunitet od krivičnog gonjenja, koji im može biti ukinut na zahtjev Španije, ali samo uz odobrenje drugih evropskih poslanika.

Puigdemontu i Cominu do sada nije bilo dozvoljeno da učestvuju na sjednici Evropskog parlamenta, ali ostaje da se vidi da li će se to promijeniti nakon odluke suda.

Katalonski protesti zbog presude
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG