Dostupni linkovi

Ruska ambasada: Zakonita proslava Dana RS


Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini ' ne dijeli ocjene iznesene u nizu komentara o neustavnosti Dana Republike Srpske', navodi se u saopštenju za javnost iz ruske ambasade u Bosni i Hercegovini.

„Smatramo da ne bi trebalo podmetati pojmove i kreirati probleme tamo gdje ih nema. Kao što je poznato odluka Ustavnog suda BiH na koju se mnoge pozivaju ne odnosi se na Dan Republike Srpske nego na jednu odredbu Zakona o Danu Republike Srpske. Zapravo ona je priznata Ustavnim Sudom BiH suprotnom Ustavu BiH i ona je prestala važiti, a ne Dan Republike Srpske koji sam po sebi odlukom Ustavnog Suda nije bio osporen“, ističe se u saopštenju za javnost.

Dodaje se i da je proslava Dana Republike Srpske 9. januara 2020. godine bila organizovana u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske i donijeta u okviru ovlaštenja ovog organa.

„Ustavnost ove odluke nije sporna. U vezi sa tim pozivamo sve strane uključujući i predstavnike međunarodne zajednice da se suzdrže od negativne i rastavne retorike, oslone na slovo zakona i imaju u obziru zakonite interesi jedni drugih te teže ka mirnoj saradnji u novoj 2020. godini“, navodi se u saopštenju.

Dan pred obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, iz Ustavnog suda BiH, koji je taj praznik proglasio neustavnim, su podsjetili da je svaki pravni subjekt dužan poštivati odluke tog suda i da u suprotnom krši Ustav Bosne i Hercegovine.

"Svoje stavove o određenom ustavno-pravnom pitanju Sud isključivo daje u svojim odlukama koje su konačne i obavezujuće i koje se kao takve ne komentarišu, već se izvršavaju čime se pokazuje nivo ustavno-pravne kulture jedne zemlje i vladavine prava u jednoj demokratskoj državi kao što je Bosna i Hercegovina", navedeno je u pisanom odgovoru na upit RSE iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Svečanim defileom i akademijom kojoj su, između ostalih, prisustvovali patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i zvaničnici Srbije, u Banjaluci je 9. januara obilježen Dan Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BIH) proglasio neustavnim.

Proslavu 9. januara kritikovala je kancelarija Visokog predstavnika u BiH, a političari iz redova bošnjačkog naroda na entitetskom i državnom nivou su je osudili.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini su podsjetili da je Ustavni sud BiH odlučivao o usklađenosti 9. januara 1992., kao dana proglašenja Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, sa Ustavom BiH i utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno.

"Želimo podvući naš ranije izrečeni stav da OHR nije protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH. Također, pozivamo sve političare da pokažu odgovornost i da se suzdrže od negativne retorike i djelovanja", navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

U Republici Srpskoj se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Dok većina u RS-u na taj datum danas gleda sa ponosom, jer je, kako se tvrdi, formiranjem RS-a spriječen nestanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, dotle Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Inače, u Republici Srpskoj je 25. septembra 2016. održan referendum na kojem su se građani izjasnili o pitanju - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Prije referenduma, Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Narodne skupštine RS-a da se preispita odluka o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio provođenje referenduma.

XS
SM
MD
LG