Dostupni linkovi

Sarajevo i u nedjelju među najzagađenijim gradovima na svijetu


Zagađenje u Sarajevu (arhivska fotografija)
Zagađenje u Sarajevu (arhivska fotografija)

U Sarajevu je i drugog dana vikenda vazduh okarakterisan kao opasan. Prema podacima internet stranice "Zrak.ekoakcija" indeks kvaliteta vazduha iznosio je 342.

Podaci AirVisual-a, glavni grad BiH nalazi se među prvih 10 najzagađenijih glavnih gradova na svijetu.

Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo od 7. decembra zbog zagađenja zraka na snazi epizoda "upozorenje" koja uključuje niz zabrana i ograničenja u gradu i okolini.

Zdravstveni radnici u ovakvim i sličnim situacijama savjetuju građanima da ne napuštaju domove bez prijeke potrebe, što se posebno odnosi na plućne bolesnike. Najugroženija kategorije stanovništva su trudnice, stara lica i djeca, te osobe sa respiratornim i srčanim problemima kojima se preporučuje da ostanu u zatvorenom.

Sarajevska policija već preduzima mjere nakon što je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici proglasila epizodu "Upozorenje" zbog pogoršanja zagađenosti zraka.

Među nizom mjera dvije se odnose na saobraćaj. U zoni A, a koja podrazumijeva općine Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža ispod 700 metara nadmorske visine uvodi se zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO 2 i manju.

Također je naložena zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone glavnom gradskom longitudinalnom na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

Balkan u smogu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Kada je u pitanju kvaliteta zraka u drugim bosanskohercegovačkim gradovima i opštinama, prednjači Zenica, gdje je vazduh okarakterisan kao nezdrav sa indeksom kvaliteta 190, slijede Ilijaš sa indeksom 185 i Lukavac 154.

Vazduh je umjereno zagađen u Tuzli sa indeksom 81.

Što se tiče regije, Beograd je jutros nešto bolji od Sarajeva i nalazi se na 11. mjestu najzagađenijih gradova, Skoplje je na 21., a Priština na 26. mjestu.

XS
SM
MD
LG