Dostupni linkovi

Poziv SAD da učestvuju u istrazi o padu ukrajinskog aviona


Iransko civilno vazduhoplovstvo uputilo je zahtev američkoj agenciji za bezbednost saobraćaja NTSB da se uključi u istragu o padu ukrajinskog aviona u Iranu, javlja AFP.

"NTSB nastavlja da prati situaciju oko pada aviona kao i stepen učešća u istrazi. Kao i u svakoj istrazi u kojoj je NTSB umešan, agencija neće nagađati o uzrocima pada", navodi se u saopštenju i dodaje da istragu vode iranske vlasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se naciji dan nakon nesreće rekavši da je država spremna pružiti pomoć porodicama koje su izgubili članove u nesreći te je upozorio da "katastrofa nije tema za senzacionalizam na društvenim mrežama i teorije zavjere".

"Potrebno nam je strpljenje, izdržljivost i mudrost. Ova zastrašujuća priča trebala bi naučiti sve nas, svakog stanovnika Ukrajine i svakog svjetskog lidera, da cijeni ljudski život", rekao je Zelenski.

Svih 176 putnika i članova posade poginulo je kada avion ukrajinske kompanije Boeing 737-800 International Airlinesa srušio nakon polijetanja sa aerodroma Imama Homeinija u Teheranu.

Iranski izvještaj navodi da je pad aviona bio nesreća, te da podaci pokazuju da je avion zahvatio požar i da se pokušao vratiti prema aerodromu prije no što se srušio. Oni su također rekli da da članovi posade ukrajinskog aviona koji se srušio u Iranu nisu uputili poziv za pomoć.

XS
SM
MD
LG