Dostupni linkovi

Francuski sindikati ponovo na ulicama zbog penzione reforme


Radnici pariške saobraćajne mreže na demonstracijama u Parizu tokom 36. dana protesta zbog najavljene reforme penzionog sistema
Radnici pariške saobraćajne mreže na demonstracijama u Parizu tokom 36. dana protesta zbog najavljene reforme penzionog sistema

U još jednom naporu protiv penzione reforme koju predlaže francuski predsjednik Emmanuel Macron, francuski sindikati izašli su na ulice širom Francuske. Okupljanja prate i zatvaranja škola i željezničkih usluga širom zemlje. Štrajk je najviše pogodio francuski željeznički sistem.

Štrajk javnog sektora u Francuskoj zbog namjere vlade da poveća gornju granicu za penziju traje već 36 dana i najduže su od 1968. godine.

U posljednjem razvoju situacije, policija je ispalila suzavac na demonstratore u Nansu, dok su prosvjednici u Nansu, Marseju i Tuluzu uz mirne proteste mahali sindikalnim zastavama uz paljenje signalnih raketa.

"Zaustavit ćemo protestni pokret kada radnici budu osjetili da će njihovi zahtjevi biti razmatrani", rekao je Philippe Martinez šef CGT sindikata. "Još uvijek nemamo odgovor iz vlade", dodao je.

Francuski predsjednik i bivši investicioni bankar, Emmanuel Macron, želi napraviti reformu francuskog penzionog sistema i potaknuti Francuze da produže svoj radni vijek.

Predložene izmjene predstavljaju najveći preokret penzionog sistema od Drugog svjetskog rata i trenutno se nalaze u centru nastojanja francuskog predsjednika da učini francusku radnu snagu fleksibilnijom i konkurentnijom na globalnom tržištu.

Francuski zaposlenici primaju neke od najvećih penzija na svijetu, kroz sistem podijeljen na desetine odvojenih programa. Macron želi uspostaviti sistem 'bodova' kako bi se doprinosi svih radnika tretirali jednako. Sindikati tvrde da ovaj prijedlog predstavlja napad na teško stečene beneficije.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG