Dostupni linkovi

Nastavljen kolaps u Francuskoj zbog štrajkova


Masovni protesti protiv izmjene penzionog sistema nastavlja se i u petak
Masovni protesti protiv izmjene penzionog sistema nastavlja se i u petak

Francuski sindikati pozvali su na masovne proteste i štrajkove zboog najavljenih izmjena penzionog sistema koje je najavio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Radnici željeznica krenuli su u štrajk u četvrtak a pridružili su im se nastavnici, doktori, policija, vatrogasci i državni službenici. Čelnici sindikata saopštili su da bi radnici trebali da štrajkuju do utorka.

"Sindikati će se sastati u utorak navečer kako bi odlučili o našim sljedećim akcijama ako do tada Macron i (premijer) Edouard Philippe ne promijene plan i započnu pregovore", rekla je novinarima Catherine Perret iz ljevičarskog CGT sindikata.

Protesti u petak prate one od dan ranije kada je više od 800.000 ljudi izašlo na ulice francuskih gradova sa policijom koja je bacala suzavce u Nansu i Parizu.

Željeznice SNCF saopštile su da je oko 90 posto brzih vozova otkazano u petak, a avio prevoznici AirFrance i EasyJet i dalje otkazuju letove.

Najmanje devet od 16 metro linija u Parizu je zatvoreno, dok ostale linije rade u ograničenom kapaciteti. Očekuje se da će brojne škole ostati zatvorene dok su bolnice bez osoblja.

U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsjednik Emmanuel Macron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine.

On želi pojednostaviti sistem odlaska u penziju, u kojem sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan. Ova promjena imala bi značajan uticaj na javni sektor, koji je do sada imao specijalan tretman i mogućnost isplate kompenzacija za teže radne uslove.

Prema novom sistemu, bilo bi uvedeno bodovanje, što bi se odrazilo na starosnu granicu za odlazak u penziju i na finansijsku kompenzaciju u trenutku penzionisanja.

Na meti reforme posebno su se našli zaposleni u željeznici, a njihov odgovor je jedinstven i oni se sada bore za zadržavanje penzionih prava.

XS
SM
MD
LG