Dostupni linkovi

U Francuskoj i dalje poremećen željeznički promet zbog štrajka


Gužva na željezničkoj postaji, Pariz
Gužva na željezničkoj postaji, Pariz

Prvi vikend božićnih praznika u Francuskoj obilježio je 17. dan štrajka željeznice koji je doveo do velikog poremećaja i prometne gužve, protiv mirovinske reforme.

Oko 30 posto brzih vozova (TGV) na regionalnim linijama je u funkciji, a samo 20 posto na širem području Pariza gdje će 22. prosinca raditi samo dvije od 16 linija metroa.

Francuska vlada i sindikati nisu se uspjeli dogovoriti o reformi mirovina, tako da je sindikat CGT najavio nastavak prosvjeda i štrajka, koji su počeli 5. prosinca.

Pregovori o reformi mirovinskog sustava nastavljaju se u siječnju 2020. nakon čega će Vlada prijedlog iznijeti pred parlament, a zakon bi trebao biti usvojen do narednog ljeta.

Sindikati se protive planovima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da provede reformu mirovinskog sustava, uključujući ukidanje posebnih režima za sektore kao što je željeznica.

Plan, također, predviđa da će radnici morati raditi do 64. godine, dvije godine duže nego što je propisano, ako žele punu mirovinu.

Umjereniji sindikat CFDT pozvao je svoje članove da pauziraju štrajk tijekom blagdana, ali su drugi sindikati to odbacili.

Sindikat UNSA pozvao je na blagdansko primirje, čemu su se usprotivili neki članovi, ali i drugi sindikati.

XS
SM
MD
LG