Dostupni linkovi

Danska i Latvija premještaju dio trupa iz Iraka nakon iranskih raketnih udara


Raketni napadi Irana
Raketni napadi Irana

Danska će privremeno premjestiti dio svog vojnog osoblja iz zračne baze Al-Asad u Iraku koja je 8. siječnja ciljana u iranskom raketnom napadu, rekla je premijerka Mette Frederiksen.

Ona je novinarima rekla da će između 30 i 40 od 130 danskog osoblja ostati u bazi, a ostatak će otići u Kuvajt. Oni vojnici su bili u bazi kao dio međunarodne koalicije koja se bori protiv militantne organizacije "Islamska država" u Iraku i Siriji.

Kontingent danskih vojnika sa sjedištem u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, također će privremeno otići u Kuvajt, navela je Frederiksen.

Latvija je kasnije rekla da će premjestiti šest vojnika raspoređenih u Iraku kao dio danskog kontingenta, te da će također otići u Kuvajt.

"Prije svega, ta odluka povezana je sa sigurnosnim pitanjima, a drugi razlog je što je trenutačno obustavljena sva obuka u Iraku", rekao je glasnogovornik latvijskog Ministarstva obrane, Kaspars Galkins.

Iranske snage su 8. siječnja ispalile rakete na vojne baze u kojima su bile smještene američke trupe u Iraku, rekavši kako je to osveta za ubojstvo moćnog iranskog zapovjednika Qasema Soleimanija 3. siječnja.

XS
SM
MD
LG