Dostupni linkovi

Aviokompanije preusmjeravaju ili otkazuju letove preko Iraka


Avioni kompanije Emirates
Avioni kompanije Emirates

Velike aviokompanije otkazuju ili preusmjeravaju letove iznad zračnog prostora Irana i Iraka nakon raketnog napada koji je Iran izveo na zračne baze u kojoj se nalaze američke snage u Iraku, 8. januara, javlja Reuters.

Njemačka aviokompanija Lufthansa, kao i Emirates sa sjedištem u Dubaiju, te i niskobudžetni Flydubai neke su od kompanija koje su otkazale letove, jer je američka Federalna uprava za zrakoplovstvo zabranila američkim prijevoznicima iz tog područja. No nekoliko drugih prijevoznika nastavilo je s operacijama nad pogođenim zračnim prostorom.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo SAD-a zabranila je, nakon napada, američkim avioprijevoznicima da lete u zračnom prostoru Irana, Omana i Golfskog zaljeva, te iznad voda između Irana i Saudijske Arabije, navodeći kao razlog "pojačane vojne aktivnosti i povećane političke tenzije na Bliskom istoku".

I Agencija za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije izdala je preporuku (EASA) nacionalnim vlastima da evropski avioprijevoznici izbjegavaju irački zračni prostor.

Australska kompanija Qantas Airways saopćila je da će izmijeniti rutu leta od Pertha do Londona, produživši ga tako za 50 minuta, ali su saopćili da će smanjiti broj putnika kako bi mogli prevesti više goriva.

Suspendovani su i letovi Air Francea preko iranskog i iračkog zračnog prostora "kao mjera predostrožnosti".

British Airways saopćio je da će mali broj njihovih letova biti pogođen preusmjeravanjem. Virgin Atlantic, Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Air Canada i Taiwan China Airlines također su među kompanijama koje su preusmjerile letove.

Qatar Airways saopćio je da letovi za Irak teku normalno.

Upotreba iranskog i iračkog zračnog prostora posebno je važna za katarsku avikompaniju kojoj je od sredine 2017. zabranjeno letjeti iznad Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina kao rezultat političkog spora sa susjedima.

XS
SM
MD
LG