Dostupni linkovi

Ghosn: U Japanu su me tretirali 'brutalno'


Carlos Ghosn
Carlos Ghosn

Odluka da pobjegnem iz Japana je najteža u mom životu, rekao je, između ostalog, odbjegli bivši šef Renault-Nissana Carlos Ghosn na konferenciji za novinare u Libanonu nakon bjekstva iz Japana, gdje ga terete za financijsko kršenje zakona.

Govoreći na prvoj konferenciji za novinare otkako je pobjegao iz Japana Ghosn je rekao da je njegov tretman u suprotnosti sa međunarodnim standardima pravde, prenosi BBC.

Tvrdi da nije imao drugog izbora nego da bježi da bi zaštitio sebe i porodicu.

Opisao je da je tretiran "brutalno" navodeći da je bio u ćeliji s malim prozorom i da se mogao tuširati samo dva puta sedmično. Također kaže da je proveo 130 dana u ćeliji bez prozora, dok je bio u samici.

"Bit će vam gore ako ne priznate, ponavljao mi je tužilac", rekao je Ghosn na konferenciji za novinare.

Libanonska državna novinska agencija saopćila je da je javni tužilac pozvao Ghosna na saslušanje u četvrtak, nakon što je Interpol izdao crvenu potjernicu za njim, prenosi Reuters.

"Optužbe protiv mene su neutemeljene", izjavio je bivši generalni direktor Renault-Nissana.

Tokijski tužioci su 8. januara izdali nalog i za hapšenje Ghosnove supruge, Carole, zbog navodne laži u vezi s optužbom za pronevjeru njenog supruga.

Iz Ministarstva pravde Japana naveli su kako će pokušati pronaći način da vrate Ghosna iz Libanona, iako Japan i Libanon nemaju sporazum o izručivanju.

Iz Generalne uprave za opću sigurnost Libanona istaknuto je ranije da se on u toj državi neće suočiti s pravnim posljedicama, te da Libanon nema sporazum o pravosudnoj saradnji s Japanom.

Ghosna, koji ima francusko, libanonsko i brazilsko državljanstvo, iz Tokija je prokrijumčarila privatna zaštitarska kompanija, a plan koji je uključivao tranzit preko Turske, razrađivan je tri mjeseca, javio je Reuters.

XS
SM
MD
LG