Dostupni linkovi

Libanon primio Interpolovu potjernicu za hapšenje Ghosna


Carlos Ghosn, bivši generalni direktor Renault-Nissana
Carlos Ghosn, bivši generalni direktor Renault-Nissana

Libanon je u četvrtak dobio Interpolov nalog za hapšenje svrgnutog bivšeg generalnog direktora Renault-Nissana Carlosa Ghosna.

Ministar pravde Libanona Albert Serhan izjavio je da je javni tužilac primio crvenu Interpolovu potjernicu za 65-godišnjim Ghosnom.

Inače, Ghosn je bio u kućnom pritvoru u Japanu gdje mu se, ove godine, trebalo suditi za navodne financijske malverzacije.

Nakon što je objavljena vijest kako je Ghosn pobjegao iz Japana u Libanon, vlada te zemlje saopćila je da ne znaju kako je bivši generalni direktor Renault-Nissana stigao iz Japana.

Iz Generalne uprave za opću sigurnost Libanona istaknuto je ranije da se on u toj državi neće suočiti s pravnim posljedicama, te da Libanon nema sporazum o pravosudnoj saradnji s Japanom.

Ghosna, koji ima francusko, libanonsko i brazilsko državljanstvo, iz Tokija je prokrijumčarila privatna zaštitarska kompanija, a plan koji je uključivao tranzit preko Turske, razrađivan je tri mjeseca, javio je Reuters.

Turska policija je u četvrtak privela sedam osoba, uključujući četiri pilota, u sklopu istrage Ghosnovog prolaska kroz zemlju, navela je glasnogovornica policije, a prenio Reuters.

Iz podataka o praćenju letova čini se kako je Ghosn koristio dva različita aviona, jedan do Istanbula, zatim drugi do Libanona.

Ghosn je u Japanu suočen sa četiri optužbe, koje odbacije - između ostalog za prikrivanje prihoda i lično bogaćenje preko uplata iz prodajnih salona na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG