Dostupni linkovi

Francuska 'neće isporučiti' Japanu bivšeg šefa Nisana


Karlos Gon
Karlos Gon

Francuska neće isporučiti nekadašnjeg direktora proizvođača vozila Nisan Karlosa Gona koji je iz Japana pobjegao u Liban kako bi izbjegao suđenje ako bi došao u tu zemlju, izjavila je 2. januara zvaničnica francuskih vlasti Agnes Panije-Runaše.

"Ukoliko bi Gon došao u Francusku ne bismo ga isporučili jer mi to nikad ne činimo sa našim državljanima", naglasila je ona za lokalne medije.

Turska policija privela je nekoliko ljudi nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo istragu o tranzitnom prolazu Gona, koji je iz Japana otputovao u Liban preko Istanbula, javila je stanica NTV.

Gon je postao najpoznatiji bjegunac iz Japana nakon što je 31. decembra objavio da je pobjegao u Liban od "namještenog" japanskog pravosudnog sistema.

Rojters je ranije javio da su japanske vlasti dozvolile Gonu da nosi i rezervni francuski pasoš dok je bio na slobodi uz kauciju.

Japanska medijska kuća NHK navodi da je time omogućeno da Gon pobjegne u Liban.

Bivši direktor Nisana posjeduje francusko, libansko i brazilsko državljanstvo, a iz Japana je otišao uz pomoć privatne kompanije za obezbjeđenje.

Analitičari navode da odlazak Gona iz Japana predstavlja dramatičan preokret u jednogodišnjoj aferi koja je potresla globalnu automobilsku industriju, ugrozila savez Nisana i Renoa i bacila sjenku na japanski pravosudni sistem.

Gon je u Japanu suočen sa četiri optužbe, koje odbacije - izmeću ostalog za prikrivanje prihoda i lično bogaćenje preko uplata iz prodajnih salona na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG