Dostupni linkovi

Tramp: Sulejmani odgovoran za smrt miliona ljudi


General Kasem Sulejmani je ubio ili teško ranio na hiljade Amerikanaca u dužem periodu i kovao je zaveru da ubije još mnoge…ali je "uhvaćen", napisao je predsednik SAD Donald Tramp na Tviteru.

“On je bio direktno i indirektno odgovoran za smrti miliona ljudi, uključujući velik broj nedavno ubijenih demonstranata u Iranu. Mada Iran nikada neće biti u stanju da to na pravi način prizna, Sulejmanija su u toj zemlji mrzeli i bojali su ga se. Oni nisu ni izbliza tužni zbog tog gubitka kako lideri (iranski) pokušavaju da uvere ostatak sveta. Trebalo ga je ukloniti mnogo ranije”, poručio je Tramp.

Prethodno je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) izjavio da je cilj napada iz vazduha, u kojem je ubijen komandant iranskih snaga "Kuds" Kasem Solejmani, bio sprečavanje "neposrednog napada" kojim bi bili ugroženi Amerikanci na Bliskom istoku.

U intervjuu CNN Pompeo nije želeo da komentariše navodnu pretnju, ali je naveo da je u pitanju "procena zasnovana na obaveštajnim podacima", što je dovelo do odluke o napadu na Sulejmanija.

"On je učestvovao u aktivnom planiranju akcija u regionu. Velikom akcijom bilo bi ugroženo više desetina, ako ne i stotina američkih života. Znali smo da je napad neminovan", naglasio je Pompeo.

Prema njegovim rečima, SAD su morale da reaguju kako bi taj napad bio sprečen.

Pompeo je napomenuo da SAD ostaju posvećene deeskalaciji situacije sa Iranom, ali da će se braniti. On je dodao da su SAD osigurale svoja sredstva u regionu i da su spremne za moguću odmazdu, uključujući i napad u sajber prostoru.

Iran je zapretio da će uzvratiti zbog ubistva Sulejmanija.

XS
SM
MD
LG