Dostupni linkovi

Facebook zabranio 'deepfakes' videa


U borbi protiv online manipulacija, iz američkog tehnološkog giganta Facebooka, najavili su kako će zabraniti 'deepfake' videa, lažne ali veoma realistično prikazane video snimke urađene na osnovu umjetne inteligencije i sofisticiranih alata.

U potezu koji je usmjeren na suzbijanje dezinformacija uoči američkih predsjedničkih izbora, iz ove društvene mreže su najavili da će pojačati svoju politiku uklanjanja uređivanih videa. Nova politika se neće odnositi na satiru i parodiju.

Uklonjeni će biti i sadržaji koji su urađeni uz pomoć umjetne inteligencije koja "spaja i mijenja sadržaj na videu čineći ga da izgleda kao istinit", saopštili su iz Facebooka.

"Iako su ovi video snimci i dalje rijetki na internetu, kako se njihovo korištenje povećava, oni predstavljaju značajan izazov za našu industriju i društvo", rekla je Monika Bickert, Facebookova potpredsjednica za globalni menadžment.

Iz Facebooka su za Reuters rekli da u sklopu nove politike, neće ukloniti editovani video predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi na kojem je prikazana kako nerazgovjetno drži govor i spotiče se o vlastite riječi.

"Namješteni video predsjedavajuće Pelosi ne zadovoljava standarde ove politike i ne bi mogao biti uklonjen. Jedino videa koje je stvorila umjetna inteligencija i koji prikazuju ljude koji govore izmišljene riječi bit će uklonjeni", naveli su iz Facebooka u izjavi.

Uoči američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju u novembru 2020. godine, društvene mreže nalaze se pod pritiskom za pronalaskom rješenja za 'deepfakes' videa koji koriste umjetnu inteligenciju kako bi stvorili veoma realistične video snimke u kojima osoba govori ili radi nešto, što zapravo nije tačno.

Facebook je posljednjih godina kritiziran zbog toga što nije djelovao dovoljno brzo da se bori protiv lažnih vijesti, propagandnih operacija i ekstremističkog sadržaja koji se širi na njihovim platformama.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG