Dostupni linkovi

Nove mjere Facebooka uoči izbora u EU


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Facebook je objavio da pojačava svoja pravila i zaštitne mjere u vezi s političkim oglasima kako bi se "spriječilo strano miješanje" na izborima u Evropi i drugdje.

Dodatni će alati biti pokrenuti u Europskoj uniji krajem marta kako bi "političko oglašavanje na Facebooku postalo transparentnijim", izjavio je u Bruxellesu voditelj globalne politike i komunikacija američkog tehnološkog diva Nick Clegg.

Nova pravila zahtijevati će da politički oglasi vezani uz predstojeće izbore Evropski parlamen tu majuo znače sa "plaćeno".

Svi politički oglasi bit će pohranjeni u "knjižnici koja se može pretraživati" do sedam godina, zajedno s detaljima njihovog dosega i specifičnih podataka o kupcu.

U postu na blogu, najveća društvena mreža na svijetu izjavila je da će “alati za transparentnost za izborne oglase biti lansirani u Indiji idući mjesec , te u Ukrajini i Izraelu prije njihovih izbora, uz globalnu ekspanziju do kraja juna”.

Mjere su slične onima usvojenim za izbore u Sjedinjenim Državama u novembru 2018. godine, rekao je Clegg.

Facebook je u posljednje dvije godine kritiziran zbog toga što nije djelovao dovoljno brzo da se bori protiv lažnih vijesti, propagandnih operacija i ekstremističkog sadržaja koji se širi na njihovim platformama.

Ukrajina koja 31.marta održava predsjedničke izbore je u više navrata upozorila Facebook o navodnim kampanjama dezinformacija na njihovoj platformi, uključujući "lažne vijesti" kako bi potaknula nepovjerenje u njezinu prozapadnu vladu i promicala potporu Moskve aneksiji Krima i potporu separatistima na istoku zemlje.

Facebook i Twitter uklonili su milijune postova i zatvorili račune povezane s operacijama utjecaja Rusije, Irana i drugih aktera uoči američkih anketa 2018. godine.

Američka obavještajna zajednica zaključila je 2017., da je Rusija koristila kampanju širenja propagande na društvenim medijima i hakirala dokumente Demokratske stranke kako bi pokušala utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u u korist predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Posebni odvjetnik američkog ministarstva pravosuđa Robert Mueller istražuje ulogu Rusije u cijelom “poslu”. Predsjednik Trump negira da postoji ikakva veza njegovih suradnika i Moskve i cijelu istragu naziva "lovom na vještice".

Rusija poriče moguće miješanje u američke izbore.

XS
SM
MD
LG