Dostupni linkovi

Harvi Vajnstin optužen za seksualno zlostavljanje u Los Anđelesu


Harvi Vajnstin
Harvi Vajnstin

Američki filmski producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein) optužen je za seksualno zlostavljanje u Los Anđelesu, istog dana kada se na sudu u Njujorku pojavio u zasebnom slučaju.

Okružno državno tužilaštvo okruga Los Anđeles saopštilo je da su optužbe povezane s navodnim seksualnim napadom na dvije žene 2013. godine.

Bude li osuđen, Vajnstin mogao bi se suočiti sa 25-godišnjom kaznom zatvora.

Ranije se 6. januara oko 15 žena okupilo ispred sudnice u njujorškoj četvrti Menheten, a među njima je američka glumica Rozana Arket (Rosanna Arquette) koja tvrdi da ju je Vajnstin seksualno napao.

Skandal je izbio početkom oktobra 2017. godine kada je Njujork tajms prvi put pomenuo optužbe na račun Vajnstina. Kasnije je oko 80 žena, među kojima glumice (Gwyneth Paltrow) Gvinet Paltrou, Andželina Džoli (Angelina Jolie) i Lea Sejdu (Lea Seydoux) optužile holivudskog producenta za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Suđenje Vajnstinu (67) koji je rekao da će dokazati da nije kriv, treba da traje šest nedelja.

Vajnstin se brani sa slobode, a optužen je po šest tačaka optužnice za silovanje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Te optužbe su pokrenule talas tvrdnji o seksualnom uznemiravanju i napadima holivudskih moćnika, političara i drugih uticajnih ljudi, kao i pokret "I ja" (MeeToo) u kome su stotine žena javno optužile moćne ljude u poslovnom svetu, vladi i svetu zabave za uznemiravanje.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG