Dostupni linkovi

Weinstein se 'nagodio sa desetinama žena'


Harvey Weinstein

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein i odbor njegovog filmskog studija postigli su preliminarnu nagodbu od 25 miliona dolara sa desetinama žena koje su bivšeg producenta optužile za seksualno zlostavljanje, saznaje američki list New York Times i piše da će se nagodbom okončati skoro sve tužbe koje su podnele glumice i bivše Weinsteinove zaposlene koje su ga optužile za dela od seksualnog zlostavljanja do silovanja.

Predložena nagodba dobila je preliminarno odobrenje od većine uključenih strana. Više od 30 glumica i bivših zaposlenica Weinsteinove firme, koje su optuživale ovog holivudskog mogula za dela od seksualnog uznemiravanja do silovanja, podelit će isplatu, zajedno sa svim potencijalnim novim potraživačima koji bi se mogli pojaviti u narednim mesecima, piše New York Times.

Optužbe na račun nekada jednog od najmoćnijih ljudi Hollywooda krenule su nakon što su 2017. godine, New York Times i New Yorker objavili istraživačke priče o seksualnom zlostavljanju i napadima Weinsteina.

List dodaje da se od Weinsteina nagodbom neće tražiti da prizna krivicu niti da bilo šta lično plati, jer će osiguranje bivšeg studija "Weinstein Company" finansirati nagodbu.

Više od 70 žena optužilo je nedavno Weinsteina za seksualno zlostavljanje u poslednjih nekoliko decenija.

On je negirao optužbe, tvrdeći da su se svi slučajevi desili uz pristanak obe strane.

Suđenje Weisteinu za seksualni napad na dvije žene zakazano je u januaru. U srijedu je sudija također, nakon što je Weinstein prekršio pravila korištenja monitora za nadzor, također povisio njegovu jamčevinu.

Jedna žena optužuje Weinsteina da ju je silovao u hotelu na Menhetnu 2013. godine, dok druga tvrdi da ju je prisilio na oralni seks u njegovoj kući 2006. godine.

Dok je krivični proces holivudskog producenta u fokusu javnosti, uglavnom skriveni pregovori civilnih tužbi žena iz Sjedinjenih Država, Kanade, Velike Britanije i Irske, nisu bili toliko poznati.

Nagodbom bi se rešile tužbe desetine žena. Iako su Weinsteina optužile neke od najistaknutijih žena u Hollywooodu, poput Angeline Jolie, Gwyneth Paltrow i Salme Hayek, nijedna od njih se nije pridružila postupcima.

Tužba glumice Ashley Judd, koja je rekla da namjerava Weinsteina odvesti na sud, nije dio nagodbe.

Brojni slučajevi seksualnog uznemiravanja od strane holivudskog mogula otkriveni 2017. godine pokazali su godine prikrivanja nasilja, plaćanja šutnje i doveli do masovnog #Metoo pokreta u kojima su žene širom svijeta istupile protiv seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i napada.

XS
SM
MD
LG