Dostupni linkovi

Poznate žene osudile puritanstvo posle skandala o Vajnstajnu


Francuska glumica Katrin Denev

Grupa od 100 žena, među kojima i francuska glumica Katrin Denev (Catherine Deneuve), odbacila je danas "puritantstvo" kao reakciju na seksualni skandal holivudskog producenta Harvija Vajnstajna (Harvey Weinstein), ocenjujući da se od tada pojavio feminizam izražen "mržnjom prema muškarcima", preneo je danas pariski Mond (Le Monde).

U tekstu koje su potpisale između ostalih, spisateljica Katrin Mije (Catherine Millet), glumica Ingrid Kavan (Caven), filozofkinja Pegi Sastr (Peggy Sastre), navodi se da je "silovanje zločin" ali "uporno flertovanje nije zločin, dok muška galantnost ne mora da bude čin agresije mačo muškarca".

Grupa tvrdi da ne sme da postoji minimiziranje "svesti o seksualnom nasilju nad ženama u profesionalnom smislu gde pojedini muškarci zaista zloputrebljavaju položaj, ali su stvari otišle suviše daleko".

"Sloboda govora se pretvorila u suprotnost. Puritanstvo se koristiti kao argument za zaštitu žena i njihovu emancipaciju, čime su one predstvljenje kao nekakve večite žrtve, što nije tako", navodi se u tekstu.

Katrin Denev je nedavno rekla da ne razume zašto žene pričaju o seksualnom zlostavljanju na društevnim mrežama.

"Grozno je da žene tako govore na društvenim mrežama. Da li će im biti zanimljivije da tamo govore? Da li im je tako lakše? Da li će tako promeniti stvari?, navela je poznata glumica i da dodala da se zna mesto gde se takve stvari rešavaju.

Ta grupa žena je da dodala da je zbog raznih optužbi na internetu došlo do "epskeditivne pravde i mnogi muškarci su kažnjeni jer su dodirnuli koleno ili ukrali poljubac tokom neke službene večere ili poslali poruku sa seksualnom konotacijom nekoj ženi kod koje nisu naišli na uzvratnu privlačnost".

Grupa je takođe osudila "talas puritanstva u umetnosti", navodeći da se sada slike Baltazara Koslovskog (Balthasar Klossowski) u muzejima sa prikazanim nagim dečacima smatraju za podsticanje pedofilije i dodala da neke spisateljice dobijaju savete od izdavača da muški likovi u knjigama budu manje "seksistički".

XS
SM
MD
LG