Dostupni linkovi

Vučić i Irinej: Smiriti tenzije u Crnoj Gori


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, Beograd
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, Beograd

Naše je da poštujemo državu Crnu Goru, ali i da razumemo potrebe srpskog naroda, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejom u Patrijaršiji u Beogradu.

On je rekao da je ključna poruka o jedinstvu srpskog naroda i da je na toj poruci insistirao patrijarh.

Sastanak je održan povodom tenzija u Crnoj Gori nakon usvajanja u crnogorskom parlamentu Zakona o slobodi veroispovesti.

Patrijarh Irinej ocenio je da se u Crnoj Gori dešavaju "krupni događaji" i da su Srbi tamo u velikom problemu, kao i da treba naći rešenje koje bi bilo u interesu naroda i obe zemlje.

"Nije to samo problem Crne Gore nego i Srbije, i malo šire na ovom prostoru. Nije nam milo ono što se dešava. Ništa protiv Crne Gore kao države nemamo. Bila je samostalna i pre, može da bude i danas, ali naši odnosi ne treba da se menjaju jer smo mi jedan narod", rekao je Irinej.

Na pitanje novinara kako će SPC reagovati ako dođe do oduzimanja crkava i manastira u Crnoj Gori, patrijarh je izjavio da se nada da to toga neće doći.

"Ja se nadam da će se razmisliti o svemu jer smo videli da je narod spreman da brani svoje svetinje. Verujem da do toga neće doći, a ako dođe do toga ne znam kakve će sve rđave posledice biti", rekao je Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma važno da se sačuva mir i da dođe do smirivanja tenzija.

"Uveren sam da niko u Crnoj Gori ne misli da bi bilo dobro da zauzima manastir Ostrog. Nadam se da to nije ničija ideja. Ono što možemo da uradimo, a tu su nam mogućnosti ograničene, je da znanjem i strukom ukažemo svima u svetu o čemu se radi. Od Venecijanske komisije do mnogih drugih tela i organizacija i da pokažemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje prihvatamo, nema razlike", poručio je predsednik Srbije.

Upitan da li može da dođe do sastanka najviših zvaničnika Srbije i Crne Gore, Vučić je rekao da je Beograd spreman za to i da je on razgovarao sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Tirani pre desetak dana u okviru inicijative "mini šengen".

Parole protiv Đukanovića na protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG