Dostupni linkovi

Iranski general: Odgovor na ubistvo Solejmanija će biti vojni


Odgovor Irana na ubistvo generala Kasema Solejmanija, ubijenog u petak u napadu američkom bespilotnom letelicom kod Bagdada, biće "vojni", izjavio je savetnik iranskog vrhovnog vođe, general Husein Dehghan u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN. On je dodao da će pažljivo birati ciljeve.

"Odgovor će biti sigurno vojni i protiv vojnih lokacija", rekao je Dehghan, vojni savetnik ajatolaha Alija Hameneija.

"Amerika je ta koja je započela rat", rekao je iranski general i dodao da Amerikanci treba da prihvate reakcije koje će biti prilagođene njihovim delima.

Dehghan je bivši ministar odbrane i glavni vojni savetnik ajatolaha Hameneija. Za CNN je rekao da će represiju izvesti sam Iran, a ne savezničke snage u regionu.

"Možemo da kažem da je Amerika, gospodine Tramp, preduzela mere direktno protiv nas - tako da ćemo i mi direktno da usmerimo akcije protiv Amerike", naveo je u eksluzivnom intervjuu za CNN.

On je rekao i da Iran ne žuri sa osvetom i da će pažljivo birati svoje ciljeve. "Naša reakcija će biti mudra, dobro i na vreme razmotrena, s presudnim odvraćajućim efektom", dodao je.

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je ranije da će se Amerikanci suočiti sa posledicama ubistva Solejmanija "ne samo danas, već i u predstojećim godinama".

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je prethodno Teheran da će SAD "vrlo brzo i vrlo snažno" pogoditi 52 lokacije u Iranu ako Islamska Republika napadne američko osoblje ili ciljeve. Neke od tih lokacija su "veoma važne za Iran i iransku kulturu", naveo je kasno sinoć Tramp na Tviteru. "SAD više ne žele pretnje", upozorio je Tramp.

Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Abas Musavi izjavio je da Iran ne želi rat, ali je spreman da se suoči sa svakom situacijom.

Iračko Ministarstvo inostranih poslova podnelo je tužbu Savetu bezbednosti UN zbog "američkih napada na iračke baze" i "ubistva pripadnika iračke vojne komande i prijatelja", saopšteno je u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG