Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Incident u Skupštini Srbije 27. decembra
Incident u Skupštini Srbije 27. decembra

Incident u Skupštini Srbije zbog Crne Gore

U Skupštini Srbije dogodio se fizički incident kada je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović pokušao da otme transparente poslanicima opozicionog pokreta Dveri Bošku Obradovići i Ivanu Kostiću na kojima je pisalo „Milo lopove, ne damo ti svetinje“, „Zašto ćutiš Srbijo“, "Vučić-Milo braća blizanci".

Prethodno su Obradović i Kostić ušli sa tim transparentima u skupštinsku salu, u kojoj je bilo u toku zasedanje parlamenta, protestujući što vlasti u Srbiji nisu reagovale na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Incident u Skupštini Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Zakon koji dijeli Crnu Goru

Pomenuti Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji bi između ostalog trebao da uredi i imovinsko-pravne odnose između crkava i države, izazvao je u Crnoj Gori oprečne reakcije u političkoj i javnoj sferi. Oštro mu se protive iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) tvrdeći da njime država namjerava da otme crkvenu imovinu, dok u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) podržavaju donošenje novog zakona jer smatraju da su njihovi vjernici diskiminisani time što im se ne dozvoljava služenje u crkvama i hramovima koje su gradili njihovi preci i država Crna Gora. Njegovo usvajanje u Skupštini Crne Gore također je izazvalo incident.

Incident u Skupštini Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Zašto Vučić govori kineski?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je posjetu Kini u video snimku objavljenom na svom zvaničnom Instagramu nalogu. Izjavu je dao na kineskom jeziku. U Beogradu su ga pogledali i Kinezi koji žive i rade u Srbiji.​

Zašto Vučić govori kineski?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Vlada Republike Srpske bez tendera kupila avion

Novi avion Cessna Citation CJ4, koji je Vlada Republike Srpske kupila za 19 miliona konvertibilnih maraka (9,5 miliona evra) stigao je na banjalučki aerodrom Mahovljani. Zbog nabavke novog aviona entitetska vlada je 24. oktobra napravila rebalans budžeta za 2019. kako bi povećala budžet Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske sa prvobitnih 1,1 milion KM (550 hiljada evra) na 21,5 milion KM (10,75 miliona evra).

'Revolt protiv revolta' koji je potresao svijet u 2019.

“Demokratija je proces koji garantuje da se nama neće vladati bolje nego što to zaslužujemo.” Ova misao Bernarda Šoa na ciničan i originalni način potvrđuje često pominjanu izreku da narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje. U današnjim okolnostima to bi značilo da su sami građani odgovorni zbog podrške – na osnovu prava na demokratski izbor – u osnovi nedemokratskim populističkim pokretima. Međutim, time se zanemaruje manipulacija kao moćno oružje političara kojom se eksploatiše nezadovoljstvo i strahovi građana u kriznim i neizvesnim vremenima poput današnjeg.

Najmasovniji protesti u svetu od 1989. godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG