Dostupni linkovi

Crnogorsko ministarstvo osudilo pokušaj paljenja zastave i ostale incidente u Srbiji i Sloveniji


Pokušaj paljenja zastave Crne Gore na zgradi u čijem ulazu je i crnogorska Ambasada, Beograd
Pokušaj paljenja zastave Crne Gore na zgradi u čijem ulazu je i crnogorska Ambasada, Beograd

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "vandalske istupe" počinjene prethodnih dana ispred prostorija ambasada i konzulata Crne Gore u Srbiji i u Sloveniji kada su ispisivani grafiti uvredljive sadržine i pokušalo da zapali crnogorska zastava navodeći da je nivo zaštite objekata ambasada podignut na drugi nivo.

"Povodom ispisivanja grafita uvredljive sadržine ispred objekata Ambasade Crne Gore u Beogradu i Generalnog konzulata u Sremskim Karlovcima, kao i protesta održanih u Beogradu, kojom prilikom je došlo do pokušaja spaljivanja crnogorske zastave, Ambasada je reagovala pravovremeno i preduzela odgovarajuće mere", navodi se u saopštenju.

Dodaje se su nakon toga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) došli na lice mjesta i izvršili uviđaj i da su bili angažovani u cilju obezbeđenja sigurnosti Ambasade.

Pripadnici MUP-a informisali su da će slučaj dostaviti nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

Crnogorsko ministarstvo osudilo je "pokušaj paljenja zastave kao neprimjeren čin i pokušaj skrnavljenja državnih simbola susjedne i prijateljske države".

"Povodom otuđenja table sa natpisom Ambasade Crne Gore u Sloveniji, akta počinjenog od strane nepoznatog lica 28. decembra, Ministarstvo inostranih poslova informiše da su takođe promptno preduzete sve odgovarajuće mjere i radnje, a shodno zakonskim procedurama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je shodno relevantnim procjenama bezbjednosnih službi, nivo zaštite objekta Ambasade podignut je na drugi stepen. Povodom tih slučajeva u toku je redovna komunikacija sa nadležnim organima Srbije i Slovenije.

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je 27. decembra u centru Beograda zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore.

"Skup podrške srpskom narodu" zbog usvajanja Zakona kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) i hapšenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta nakon incidenta u Skupštini Crne Gore organizovao je Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu.

Demonstranti su se najprije okupili ispred Ambasade Crne Gore gdje su iznijeli tri zahtjeva, među kojima da se ambasadori Crne Gore, koji koriste diplomatska predstavništva Srbije u svijetu, izbace iz tih institucija, da Srbija inicira sjednicu Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta Evrope o položaju srpskog naroda, te da se ambasador Crne Gore u Beogradu proglasi personom non grata, a da se odnosi Srbije i Crne Gore svedu na konzularni nivo.

Parole protiv Đukanovića na protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG