Dostupni linkovi

Mostar: Građani najavili mogućnost nove blokade deponije


Građani poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva: Mostar, 29. decembar
Građani poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva: Mostar, 29. decembar

Uprkos niskim temperaturama i ledenoj buri, više stotina građana mostarskih prigradskih naselja, ali i samog grada, okupili su se 29. decembra kod ulaza u deponiju Uborak, sjeverno od Mostara, na novom protestu kojim traže konačno zatvaranje, sanaciju i izmještanje tog odlagališta.

Sami ulaz u deponiju čuvale su jake policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje su - podsjećanja radi – 9. decembra morale intervenirati kako bi probili blokadu u kojoj su mještani pet dana držali deponiju.

Predstavnici Udruženja građana “Jer nas se tiče”, koje okuplja mještane, optužili su vlasti na različitim nivoima da ne poduzimaju ništa kako bi ispunili višemjesečne zahtjeve mještana o zatvaranju i izmještanju deponije Uborak.

“Za praznike nećemo sigurno ništa raditi što ne doliči nama, kao i do sad. Znači, pustit ćemo da praznici prođu u miru. I dalje ćemo biti ovdje. Ovdje ćemo čekati Novu godinu, tako da ovi što odlučuju o nama, neka vide da mi nismo odustali i nećemo odustati. Pričekat ćemo ih neka proslave praznike, pa onda ćemo vidjeti šta ćemo dalje”, izjavio je novinarima jedan od predstavnika mještana, potpredsjednik Udruženja “Jer nas se tiče”, Nijaz Hodžić.

Mještani redovno dežuraju kod ulaza u deponiju, a kažu da je i policija danonoćno prisutna na ulazu kod deponije Uborak.

Nijaz Hodžić nije mogao potvrditi da će 8. januara u sjedištu Ministarstva okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH biti održan sastanak predstavnika nadležnih federalnih, kantonalnih, gradskih vlasti i predstavnika mještana o problemu deponije Uborak, kazavši kako nikakav poziv još nisu dobili.

“U slučaju produženja ove agonije, nepozivanja na sastanke, bit ćemo prinuđeni na ponovnu blokadu i s ovim brojem ljudi uopšte se nećemo dvoumiti da to uradimo”, izjavio je predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče”, Omer Hujdur.

Podsjećanja radi, mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići, uz deponiju Uborak blokirali su prvi put to odlagalište 10. juna. Do blokade je došlo nakon što su prethodno nevladine organizacije objavile kako se na deponiju odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

Za taj mulj se sumnjalo da sadrži otrovne materije, među kojima je i bojni otrov piralen. Mještani su tokom blokade iznijeli u javnost da se na tu deponiju godinama odlaže ne samo predviđeni kruti komunalni, nego i životinjski, te medicinski otpad.

Mostarci traže zatvaranje deponije Uborak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00


Blokada je okončana nakon skoro 11 dana dogovorom predstavnika mještana i gradskih vlasti da se formira mješovita komisija, sastavljena od zvaničnika nadležnih organa vlasti i građana, koja će raditi na pronalasku nove lokacije za tu regionalnu deponiju. Za vrijeme blokade, Mostar i okolna naselja doslovno su bili zatrpani smećem.

Predstavnici Gradske uprave su u više navrata istakli da je pronalazak lokacije za novu novu deponiju višegodišnji proces, koji zahtijeva i ogromna ulaganja.

Međutim, nakon što su ustvrdili da vlasti mjesecima nisu ništa poduzele, te da je navedena mješovita komisija zasjedala samo jednom u pola godine, mještani su 4. decembra ponovo blokirali deponiju, dan nakon što joj je istekla okolinska dozvola, koju je odbilo produžiti Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Blokada je okončana intervencijom policije, 9. decembra.

Mještani su optužili policiju da je primjenila pretjeranu silu, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova HN kantona demantiralo. Predstavnici Udruženja “Jer nas se tiče” izjavili su da su podnijeli krivične prijave protiv osoba koje su naložile policiji da intervenira, kao i da se pišu krivične prijave protiv odgovornih osoba u policiji, te onih policajaca “koji su upotrijebili prekomjernu silu”.

Deponija Uborak kod Mostara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

XS
SM
MD
LG