Dostupni linkovi

SDS uputio zahtjev za smjenu ministra policije Republike Srpske


Narodna Skupština Republike Srpske
Narodna Skupština Republike Srpske

Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača zbog, kako se navodi, nasilničkog ponašanja prema narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću tokom posljednjeg zasjedanja, saopćeno je iz ove stranke.

Inicijativa je upućena predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću.

Navode da je predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović propustio udaljiti ministra unutrašnjih poslova Lukača sa sjednice iako to podrazumijeva Poslovnik o skupštinskom radu.

„Mjera udaljenja sa sjednice može se izreći narodnom poslaniku ili drugom učesniku u raspravi i bez prethodno izrečenih mjera u slučaju fizičkog napada, odnosno drugog sličnog postupka kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u zgradi Narodne skupštine. Smatramo da ste sada, kao prvi čovjek Narodne skupštine, u moralnoj obavezi da u skladu sa članom 13. Zakona o vladi Republike Srpske zatražite od premijera da razriješi Dragana Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova,“ navode iz SDS-a.

U zahtjevu upućenom premijeru Viškoviću za smjenom ministra unutrašnjih poslova se ističe da je Lukač „ javno, pred poslanicima i hiljadama gledalaca ispred TV prijemnika, fizički nasrnuo na narodnog poslanika, a nakon toga, opet javno izrekao neistine svima njima“.

SDS je reagovao nakon burne sjednice entitetskog parlamenta, 23. decembra kada je došlo i do incidenta u kojem je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač fizički napao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića, poslije čega su poslanici te i Srpske demokratske stranke (SDS) napustili skupštinsku salu.

XS
SM
MD
LG