Dostupni linkovi

Policija odobrila dva istovremena protesta u Banjaluci


Ilustrativna fotografija

U Banjaluci će u četvrtak navečer, 26. decembra, biti održana dva skupa, miting opozicije i kontramiting na kome će učestvovati i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Kao mjesta održavanja mitinga prijavljene su lokacije udaljene nekoliko desetina metara, na lokaciji Parka Mladen Stojanović.

Policija je odobrila oba skupa.

„Policijska uprava Banja Luka nije zabranila održavanje ni jednog od prijavljenih javnih skupova, a policijski službenici izvršiće obezbjeđenje oba javna skupa u skladu sa svojim ovlaštenjima. Pozivaju se građani da svoje stavove izražavaju mirno i dostojanstveno, u skladu sa propisima Republike Srpske, te da se uzdrže od narušavanja javnog reda i mira i drugih oblika nedoličnog ponašanja“, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave na dan najavljenih protesta.

Policijska uprava Banjaluka je u saopštenju za javnost navela da su joj podnesena dva zahtjeva i ko su organizatori.

„Policijskoj upravi Banja Luka, podnesena su dva zahtjeva za održavanje javnog skupa za dan 26.12.2019. godine sa početkom u 18,00 časova u parku Mladen Stojanović. Jedan zahtjev upućen je od narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srpske Draška Stanivukovića, Jelene Trivić i Nebojše Vukanovića, a drugi zahtjev uputilo je Udruženje 'Čast otadžbine' Beograd“, navodi se u saopštenju za javnost.

Opozicija organizuje miting zbog incidenta u Narodnoj skupštini Republike Srpske od utorka, 24. decembra, u kojem je entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač udario poslanika Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića, te zbog usvojenog Programa reformi.

Ministar policije RS fizički napao opozicionog poslanika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Na web stranici Udruženja „Čast otadžbine“ navodi se između ostalog da se bave „organizovanjem skupova udruženja i organizacija Srba rodom ili poreklom iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Srpskih krajina, Makedonije, Crne Gore i drugih zemalja“.

Precizira se da je cilj skupova „druženja članova, organizovanja zabavnih, kulturnih, naučnih i rekreativnih aktivnosti, u cilju negovanja i očuvanja srpske istorijske i kulturne baštine“ ali i „pružanje pomoći u rešavanju problema srpskog naroda u oblasti privrede, nauke, kulture, sporta, zdravstva, prosvete, informisanja, humanitarnih, i drugih važnih pitanja“.

Mitingu i kontramitingu prethodila je Posebna sjednica u Narodnoj skupštini Republike Srpske na kojoj se, 23.decembra, raspravljalo o Programu reformi Bosne i Hercegovine koji je isti dan poslan u sjedište NATO-a u Briselu.

Opozicioni poslanici optužili su člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je potpisom na Program reformi BiH narušio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske iz 2017. godine, te pristao na ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

Dodika su, na sjednici Skupštine RS, 23. decembra, optužili i da je poslanicima predočio lažan dokument, a ne onaj koji je otišao za Brisel.

Dodik, međutim, tvrdi da u Programu reformi nema, kako kaže, nijedne riječi o nastavku kretanja Bosne i Hercegovine u NATO savez.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici 19. novembra usvojilo je Program reformi BiH.

XS
SM
MD
LG