Dostupni linkovi

BIRN: Branko Stefanović sa delegacijom MUP-a posetio italijansku fabriku oružja


Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije

Otac ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića, Branko Stefanović je u maju 2019. godine poslovno posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ zajedno sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, objavila je Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Prema navodima BIRN-a, Branko Stefanović je na putu bio kao specijalni savetnik firme GIM, sa kojom je već dovođen u vezu, kada je uzbunjivač Aleksandar Obradović medijima dostavio dokumentaciju koja ukazuje na to da je ova privatna firma kupovala oružje po povlašćenim cenama od državne fabrike oružja Krušik iz Valjeva.

BIRN piše da je visoka delegacija MUP-a u posetu italijanskoj fabrici povela tri predstavnika firme GIM, među kojima je bio i otac ministra policije, u svojstvu specijalnog savetnika, što se vidi i u dokumentu koji je BIRN objavio.

Osim Stefanovića, u Italiju su iz GIM-a otišli i vlasnik kompanije Goran Todorović, kao i Dragan Đorđević, bivši oficir za vezu srpske ambasade u Rimu, prenosi BIRN i dodaje da je delegaciju MUP-a predvodio je Ivan Ristić, pomoćnik direktora policije. On je prethodno obavljao funkciju zamenika šefa kabineta Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

U italijanskoj "Bereti" su za BIRN rekli da je svrha sastanka bila isključivo prezentacija njihovih proizvoda i prikupljanje podataka o kompaniji. "Jedini ishod ove posete bilo je uručivanje cenovnika 'Beretinog' sportskog naoružanja. Nikakav dogovor nije postignut", navodi se u pisanom odgovoru italijanske fabrike za BIRN.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o navodima BIRN-a.

XS
SM
MD
LG