Dostupni linkovi

Nastavljene razmirice republikanaca i demokrata u SAD


Samo je pitanje vremena kada ću proslediti Senatu tačke optužnice na osnovu kojih je opozvan predsednik SAD Donald Tramp (Trump), izjavila je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) dodajući da pre toga želi da lideri republikanske većine u Gornjem domu američkog Kongresa Mič Mekonel (Mitch McConnell) i demokratske manjine Čak Šumer (Chuck Schumer) prethodno postignu dogovor o pravilima suđenja u ovom telu.

Nakon toga bi Predstavnički dom, u kome demokrate imaju većinu, usvojio rezoluciju o imenovanju menadžera, odnosno tužioca. Potom bi optužnica bila prosleđena Senatu.

Pelozi je, kako javlja CNN, pažljivo izbegla na konferenciji za novinare da kaže da demokrate moraju da dobiju garancije za “pravično” suđenje pre nego što pošalju optužnicu u Senat, za razliku od prethodne noći kada je nakon izglasavanja Trampovog opoziva insistirala na tom uslovu.

"Kada vidimo na koji će način u Senatu biti definisati postupak, tada ćemo znati koliko će nam trebati menadžera i koga ćemo izabrati. To sam kazala sinoć i kažem danas“, rekla je Pelozi.

Predsedavajući Odbora Pravosudnog doma za pravosuđe demokrata Džeri (Jerry) Nadler je takođe kazao za CNN da “sumnja” da će ovo telo zadržati optužnicu u nedogled, dodajući da će biti prosleđena u “podesnom trenutku”.

Čak Šumer osvrnuo se na komentar Miča Mekonela da ne misli da Demokratska stranka može da ojača svoju poziciju zadržavanje optužnice.

“Predsedavajuća Pelozi i ja želimo jednu stvar – pravično suđenje. To po mom mišljenju uključuje svedoke i dokumente. Bez toga nemate suđenje. Lider Mekonel je govorio pola sata i nije pružio jedan razlog zašto nisu potrebni svedoci ili dokumenti,” naglasio je Šumer.

"Lider republikanaca nije uspeo da dovede u pitanje optužnicu protiv predsednika. Nije izneo utemeljene argumente u odbrani njegovog ponašanja, što govori samo po sebi o inkriminišućem stanju predsednikove odbrane," kazao je Šumer.

On je takođe kritikovao ideju republikanaca da suđenje u Senatu može proći bez svedoka.

"Ako je optužnica Predstavničkog doma toliko slaba, zašto se lider Mekonel toliko boji svedoka i dokumenata?" pitao je Šumer.

On je dodao će se uprkos razlikama sastati sa Mekonelom da bi raspravili o pravilima suđenja u Senatu.

"Svaki republikanski senator imaće izbor – da li im je stalo do poštenog suđenja ili žele da dozvole predsedniku da radi šta hoće", istakao je Šumer.

Mekonel: Stranački bes demokrata

Mič Mekonel je prethodno optužio većinske demokrate u Prestavničkom domu zbog opoziva predsednika Donalda Trampa.

"Demokrate su sprovele najbrzopletiju, najpovršniju i najnepošteniju istragu za opoziv u modernoj istoriji. Njihov traljavi proces je rezultirao prvim potpuno stranačkim opozivom od Građanskog rata (1861-65)", istakao je Mekonel.

Po njegovim rečima, Predstavnički dom je dozvolio da “ovaj stranački bes” stvori “toksični presedan koji će se osećati u budućnosti”.

Mekonel je upozorio da tromesečna istraga u Predstavničkom domu može da nanese štetu institucijama američke demokratije, te da ovo telo nije uspelo da dokaže da je Tramp prekršio bilo koji zakon.

On je izrazio spremnost da sarađuje sa Belom kućom kako bi osugurao brzo suđenje predsedniku u Senatu.

Međutim, demokrate nisu zadovoljne Mekonelovom najavom da će proces biti brz i bez izvođenja novih svedoka.

Stoga je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi izjavila prošle noći nakon glasanja o Trampovom opozivu da će možda odložiti slanje optužnice u Senat da bi izdejstvovala povoljnije uslove.

To bi moglo da čitav proces u gornjem domu Kongresa SAD odloži na neodređeno vreme, onemogućavajući tako očekivanu oslobađajuću odluku po Trampa.

On je u međuvremenu i u četvrtak na Tviteru kritikovao opoziv, ali je zadovoljan podrškom njegovih republikanaca.

"Opozvan sam sinoć bez jednog republikanskog glasa za demokrate koji ne rade ništa u nastavku najvećeg lova na veštice u američkoj istoriji. Sada stranka koja ne radi ništa, ne želi ništa da učini sa tačkama optužnice i ne prosleđuje ih Senatu, ali na Senatu je da o tome odluči!", istakao je Trump.

XS
SM
MD
LG