Dostupni linkovi

Škotska premijerka pojačava borbu za referendum o neovisnosti


Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je u četvrtak (19. prosinac) da će razmotriti "sve razumne mogućnosti" ako britanski premijer Boris Johnson pokuša spriječiti održavanje referenduma o škotskoj neovisnosti.

Njezina neovisna Škotska nacionalna stranka protiv Brexita (SNP) osvojila je 48 od 59 zastupničkih mjesta na prošlotjednim izborima u Velikoj Britaniji, za koje je rekla da su pokazali veliku potporu njezinoj agendi za održavanje takvog referenduma.

Kako sada stvari stoje, referendum se ne može održati bez pristanka vlade Velike Britanije.

Sturgeon, koja je na čelu poluautonomne vlade Škotske, rekla je da će u četvrtak pisati Johnsonu, tražeći od njega da uđe u pregovore o prijenosu moći za održavanje referenduma iz Londona u Edinburgh.

"Često mi se postavlja pitanje: 'Što ćete učiniti ako Boris Johnson kaže - ne?'. Kao što sam već rekla, razmotrit ću sve razumne mogućnosti da osiguram Škotskoj pravo na samoopredjeljenje", rekla je Sturgeon.

Sturgeon nije precizirala što bi te mogućnosti mogle biti, iako je nagovijestila da ne predviđa referendum poput onoga o neovisnosti Katalonije, organiziran bez pristanka ili priznavanja od nacionalne vlade.

"U skladu s našim vrijednostima, priznajemo da referendum mora biti legalan i da ga treba prihvatiti kao legitiman ovdje u Škotskoj i ostatku Velike Britanije, kao i u Europskoj uniji i široj međunarodnoj zajednici", kazala je.

Većina Škota, njih 55 posto, na referendumu 2014. bilo je za ostanak u sastavu Velike Britanije, dok je 45 posto njih glasovalo za samostalnost. Sturgeon je rekla da bitka Škotske da se odvoji od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva još nije dobijena.

XS
SM
MD
LG