Dostupni linkovi

Korbin se izvinio zbog neuspeha Laburista na izborima


Lider britanskih Laburista Džeremi Korbin izvinio se pristalicama zbog velikih gubitaka njegove partije na izborima, ali je obećao da će povratiti poverenje glasača. U člancima objavljenim u nedelju u britanskim listovima "Sandej Miror" i "Obzerver" on je priznao neuspeh stranke na izborima i prihvatio svoju odgovornost za to.

"Neću okolišati, rezultat je bio težak udarac za svakog kome je toliko očajnički bila potrebna prava promena u našoj zemlji. Žao mi je što smo podbacili i ja preuzimam odgovornost za to," napisao je Korbin u otvorenom pismu Miroru, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Konzervativci premijera Borisa Džonsona osvojili su ubedljivu većinu od 80 poslanika na opštim izborima održanim u četvrtak, ; to je najveća izborna pobedu konzervativca za 30 godina, pa su potisnuli Laburiste iz njihovih tradicionalnih uporišta.

Suprotno njima Laburisti su pretrpeli najgore izborne rezultate od 1935. godine.

Korbin je rekao da će njegova stranka izvući lekcije iz poraza i obećao da će bolje slušati tradicionalne birače Laburista koje su izgubili u radničkim sredinama.

"Ova partija postoji da bi ih predstavljala, povratićemo njihovo poverenje", rekao je on.

On je rekao ipak da je "ponosan" na kampanju partije i da je ona nudila poruku nade na izborima.

"Ponosan sam da smo o štednji, korporativnoj moći, nejednakosti i klimatskoj urgentnosti dobili argumente i ponovo napisali uslove političke rasprave", piše Korbin u Obzerveru i ocenio da će njegov manifest biti vidjen kao istorijski važan.

Vođa Laburista za koga se očekuje da će otići s tog mesta početkom iduće godine dodao je da je partija rešena da povrati poverenje svojih dugogodišnjih glasača koji su je napustili.

Preliminarni razgovori će biti vodjeni iduće nedelje u partiji o izboru novog vodje. Korbin će verovatno doneti odluku o odlasku na, kako je najavljeno, specijalnom sastanku, početkom januara.

Imena Lise Nendi i Džes Filips pojavila su se kao mogućih kandidatkinja da ga naslede na čelu stranke.

XS
SM
MD
LG