Dostupni linkovi

Dodik zatražio posebnu sjednicu Skupštine RS-a o Programu reformi


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za petak (20. decembra) sjednicu Kolegijuma entitetskog parlamenta na kojoj bi trebalo da bude utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je u srijedu (18. decembar) u Narodnu skupštinu RS-a zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatran Program reformi BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u Brisel, nakon što bude potvrđen izbor Vijeća ministara.

U Bosni i Hercegovini su održani izbori u oktobru 2018. Od tada se stranke, pobjednice na izborima, nisu mogle dogovoriti oko formiranja vlasti.

Kamen spoticanja bio je Akcioni plan za članstvo u NATO kojeg je trebalo poslati u Brisel.

Protiv slanja ovog dokumenta, bio je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Druga dva člana kolektivnog šefa države, Šefik Džaferović i Željko Komšić, uslovljavala su imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, slanjem Akcionog plana u Brisel.

Četrnaest mjeseci kasnije, 19. novembra, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da u Brisel pošalje Program reformi BiH, te da Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS), bude izabran za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zoran Tegeltija bio je ministar finansija Republike Srpske u dva mandata - u vladi premijera Aleksandra Džombića od 2010. do 2014. godine, te u vladi premijerke Željke Cvijanović od 2014. do 2018. godine.

XS
SM
MD
LG