Dostupni linkovi

CIK BiH: Kandidati za Vijeće ministara ispunjavaju uslove


Kandidati za buduće članove Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao i zamjenike ministra, ispunjavaju zakonske uslove za izbor, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Za buduće ministre predloženi su Mlađen Božović (Demokratski narodni savez), Sifet Podžić (Demokratska fronta), Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost), Bisera Turković (Stranka demokratske akcije), a kandidati za zamjenike ministara su Dževad Mahmutović( Stranka demokratske akcije), Nedžad Branković (Stranka demokratske akcije), Nezir Pivić (Stranka demokratske akcije), Hazim Rančić (Stranka demokratske akcije) i Vladimir Mijatović (Socijalistička partija).

U saopštenju se dodaje navodi i da je procedura provjere izvršena na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić izjavio je u utorak (17. decembar) da su definisana dva moguća datuma održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebalo biti imenovano novo Vijeće ministara BiH.

“Da li će to biti 23. ili 30. decembra ne ovisi od nas. Mi smo spremni zakazati hitnu sjednicu za imenovanje Vijeća ministara BiH čim se završe provjere i od mandatara dobijemo prijedlog za imenovanje ministara i zamjenika ministara. Nadamo se da ćemo stići do 23. decembra, a ako to zbog procedure provjera ne bude moguće, onda je naredni termin 30. decembar, do kada ima dovoljno vremena da se završe provjere i da prije nove godine bude imenovano novo Vijeće ministara BiH“, rekao je Zvizdić.

Inače, 6. decembra su održane prve konsultacije oko imena novih ministara u Vijeću ministara BiH.

Prethodno je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovao Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

U Bosni i Hercegovini su održani izbori u oktobru 2018. Od tada se stranke, pobjednice na izborima, nisu mogle dogovoriti oko formiranja vlasti.

Kamen spoticanja bio je Akcioni plan za članstvo u NATO kojeg je trebalo poslati u Brisel.

Protiv slanja ovog dokumenta, bio je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Druga dva člana kolektivnog šefa države, Šefik Džaferović i Željko Komšić, uslovljavala su imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, slanjem Akcionog plana u Brisel.

Četrnaest mjeseci kasnije, 19. novembra, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da u Brisel pošalje Program reformi BiH, te da Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS), bude izabran za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zoran Tegeltija bio je ministar finansija Republike Srpske u dva mandata - u vladi premijera Aleksandra Džombića od 2010. do 2014. godine, te u vladi premijerke Željke Cvijanović od 2014. do 2018. godine.

XS
SM
MD
LG