Dostupni linkovi

Thaci odbio učešće u regionalnom sastanku povodom 'mini Šengena'


Predsednik Kosova Hashim Thaci
Predsednik Kosova Hashim Thaci

Predsednik Kosova Hashim Thaci neće učestvovati ni na narednom regionalnom sastanku u sklopu ideje 'mini Šengena' zakazanom za petak u Tirani.

On se na društvenoj mreži Fejsbuku zahvalio premijeru Albanije, Ediju Rami, na pozivu navodeći da je podrška i recipročna saradnja između Kosova i Srbije prirodna i trajna.

“Međutim, za razliku od Albanije, Kosovo i dalje ima ozbiljne prepreke u konsolidaciji svoje države. Nažalost, glavna prepreka dolazi iz Srbije, koja na sve moguće načine minira naše napore za konsolidaciju naše državnosti”, napisao je on.

“Srbija je počinila genocid nad narodom Republike Kosova i danas ne samo da poriče zločine već nastavlja da ne priznaje postojanje naše države. U jednoj takvoj situaciji, pozivi i inicijative o regionalnoj saradnji su potpuno besmisleni”, naveo je on, dodajući da ni Srbija ni BIH ne priznaju Kosovo.

“To znači da ove dve države ne žele dobro susedstvo i saradnju sa Kosovom. Prema tome, dok se ne desi recipročno priznanje, ne može biti napretka po pitanju regionalne saradnje”, kazao je Thaci.

Ne propustite pročitati:

Naveo je i da se okolnosti koje su onemogućile učestvovanje Kosova na prvim sastancima u Novom Sadu i Ohridu nisu promenile.

Thaci je i početkom novembra odbio učešće na Ohridskom samitu, rekavši tada da je Srbija "zaobišla Kosovo na prvom samitu ove regionalne inicijative".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su 10. oktobra u Novom Sadu deklaraciju o namerama za uspostavljanje "malog Šengena" kako bi se osigurala implementacija četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

XS
SM
MD
LG