Dostupni linkovi

Tači odbio učešće na Ohridskom samitu


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači odbio je učešće na Ohridskom samitu, zato što je Srbija, kako je rekao, "zaobišla Kosovo na prvom samitu ove regionalne inicijative".

U nedelju se u Ohridu održava sastanak lidera regiona, kao nastavak sastanka u Novom Sadu o formiranju Mini-šengena između Severne Makedonije, Srbije i Albanije.

Na sastanku u Ohridu pozvani su i predsednik Tači, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, kao i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

U Ohrid su u subotu uveče stigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama koji su održali i neformalni sastanak sa premijerom Severne Makedonije, Zoranom Zaevom.

Tači je povodom sastanka u Ohridu rekao da je jedina vizija Kosova članstvo u EU i NATO.

"Prema tome, ne želimo da ni u kakvim okolnostima zamenimo našu evroatlantsku perspektivu sa bilo kakvom regionalnom inicijativom", napisao je Tači na Fejsbuku.

On je takođe dodao da je ova regionalna inicijativa "besmislena sve dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost Kosova".

"Kosovo je posvećeno dobrosusedskim odnosima i uklanjanju prepreka za slobodno kretanje ljudi i robe. Ali Kosovo ne može da bude deo jednog takvog samita na kojem učestvuju države koje još uvek ne priznaju realnost nezavisnog Kosova", dodao je.

"Posvećeni smo prevazilaženju aktuelnih ometnji kroz dijalog i sporazum o recipročnom priznanju. Samo ćemo tada postati deo takvih regionalnih inicijativa, kao jednake države", zaključio je Tači.

Vučić, Zaev i Rama potpisali su 10. oktobra u Novom Sadu deklaraciju o namerama za uspostavljanje "malog Šengena" kako bi se osigurala implementacija četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

XS
SM
MD
LG