Dostupni linkovi

PISA istraživanje: Učenici u Kantonu Sarajevo iznad nacionalnog prosjeka


Učenici u Travniku u BiH, arhivska fotografija
Učenici u Travniku u BiH, arhivska fotografija

Učenici iz Kantona Sarajevo u Federaciji BiH postigli su oko 20 bodova više od nacionalnog prosjeka, rečeno je u srijedu prilikom predstavljanja rezultata PISA istraživanja u Sarajevu.

Preciznije, navedeno je da su, učenici postigli 416 bodova iz prirodoslovne pismenosti, 423 iz matematičke pismenosti, te 428 bodova iz čitalačke pismenosti.

PISA globalno istraživanje, koje mjeri postignuća učenika, u Bosni i Hercegovini prvi put je urađeno 2018. godine.

Dženana Husremović, prorektorica za naučno-istraživački rad Univerziteta u Sarajevu, prilikom prezentovanja rezultata testiranja za Kanton Sarajevo, navela je da su iz ovog kantona na testiranju učestvovali učenici iz petnaest srednjih i devet osnovnih škola.

Za ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevo Zinetu Bogunić rezultati PISA istraživanja jesu porazni, ali smatra da je velika stvar što je Bosna i Hercegovina uopšte ušla u istraživanje.

"Rezultate je potrebno dobro proanalizirati i uvesti mjere kako bi se postignuća učenika poboljšala. Nadamo se da će se istraživanje PISA nastaviti i 2021. godine", navela je Bogunić, dodavši da je potrebno i da bh. vlasti do kraja godine uplate sredstva kako bi istraživanja mogla biti provedena.

Rezultati PISA istraživanja su objavljeni 3. decembra i pokazali su da svaki drugi 15-ogodišnjak u Bosni i Hercegovini ne može da funkcioniše niti u školskom sistemu, niti u privatnom životu ili u nastavku školovanja.

U BiH je istraživanje rađeno na uzorku od 6.480 učenika, u 213 osnovnih i srednjih škola u kojima je testirano 46 petnaestogodišnjaka, a u fokusu je bila čitalačka pismenost.

Pored toga, rezultati su pokazali da minimalni nivo funkcionalne pismenosti ne dostiže 58 posto učenika u matematici, 54 u čitanju i 57 u prirodnim naukama.

Bosna i Hercegovina je bila među 79 država svijeta koje su učestvovale u sedmom ciklusu PISA istraživanja 2018. godine.

Modernizacija nastave
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00

XS
SM
MD
LG