Dostupni linkovi

PISA istraživanje: Poboljšan nivo matematičkih znanja


Srednjoškolci u Bitolju - Severna Makedonija prvi put je učestvovala u PISA istraživanju
Srednjoškolci u Bitolju - Severna Makedonija prvi put je učestvovala u PISA istraživanju

Između 2015. i 2018. godine poboljšao se srednji nivo poznavanja matematike srednjoškolaca u ukupno 13 država sveta, među kojima su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija.

Između ostalog, to stoji u poslednjem PISA istraživanju studenata, koje je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sprovelo među oko 600.000 studenata u 79 država sveta tokom 2018. godine.

Po prvi put u istraživanju su učestvovali i srednjoškolci, petnaestogodišnjaci, iz Bosne i Hercegovine, kao i Belorusije, Bruneja, Marokoa, Filipina, Saudijske Arabije i Ukrajine.

Najbolji u čitanju su, po rezultatima istraživanja, bili studenti iz Kine i Singapura.

„Otprilike 8,7 posto učenika, u prosjeku širom zemalja OECD-a, bili su vrlo uspješni u čitanju, što znači da su postigli nivo 5 ili 6 u PISA testu čitanja“, stoji u izveštaju.

Kada je o matematici reč više od 76 odsto ispitanika steklo je viši nivo 2, ali je istovremeno uočeno da u 24 države više od 50 odsto učenika nije postiglo ovaj nivo znanja.

Uočava se i jedan broj učenika sa izuzetnim matematičkim veštinama:

„Otprilike jedan od šest petnaestogodišnjaka u Pekingu, Šangaju, Jiangsu i Zhejiang (Kina) (16,5 posto), te otprilike jedan od sedam učenika u Singapuru (13,8 posto), postigao je 6. nivo matematike, najviši stepen znanja koje PISA opisuje. Ovi učenici su sposobni za napredno matematičko razmišljanje i rasuđuju. U zemljama OECD-a, u prosjeku, samo 2,4 posto studenata dostiglo je ovaj nivo.“

XS
SM
MD
LG