Dostupni linkovi

Erdogan kaže da svjetske sile još nisu podržale 'sigurnu zonu' u Siriji


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na otvaranju Globalnog foruma o izbjeglicama u Švicarskoj
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na otvaranju Globalnog foruma o izbjeglicama u Švicarskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da svjetske sile još uvijek nisu pružile podršku njegovoj planiranoj "sigurnoj zoni" na sjeveru Sirije, gdje planira smjestiti milion sirijskih izbjeglica, saopšteno je u srijedu na turskoj NTV televiziji, prenosi Reuters.

Iz Turske je saopšteno kako će postojanje zone omogućiti sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u Turskoj da se sigurno vrate u svoju zemlju. Međutim zapadni saveznici kritikovali su turski vojni napad u oktobru ove godine na osnovu kojeg je Ankara zauzela veliki dio na sjeveru Sirije od kurdskih snaga Jedinice narodne odbrane (YPG) koje Turska smatra teroristima.

"Ni zemlje koje smatramo najmoćnijim i najscjenjenijim još uvijek se nisu oglasile na naš poziv o sigurnoj zoni", rekao je Erdogan novinarima u Ženevi gdje je učestvovao u Globalnom forumu o izbjeglicama.

On je također rekao da će se više od 600.000 izbjeglica dobrovoljno pridružilo već 371.000 hiljadi koja se nalazi u "sigurnoj zoni".

"Ako uspijemo u ovome, onda će to ući u historiju kao primjer. Reći će: 'Turska je osnovala ovaj grad ili ove gradove za izbjeglice. Ovo je veoma važno za nas. Naš projekat je odličan", rekao je Erdogan.

On je također dodao da je Turska potrošila iji 40 milijardi dolara na smještanje oko 3.7 miliona sirijskih izbjeglica. Više puta je optuživao Evropsku uniju da nije isporučila gotovo pola od gotovo šest milijardi eura koje je obećala kao pomoć za izbjeglice.

Ne propustite pročitati:


XS
SM
MD
LG