Dostupni linkovi

Udruženje BH novinari uputilo javni protest Komšićevom savjetniku


Željko Komšić
Željko Komšić

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Nihadu Hebiboviću, savjetniku predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, zbog, kako navode, političkih pritisaka na kolumnistu Dragana Bursaća i pokušaja cenzurisanja njegovog autorskog komentara objavljenog na portalu Radio Sarajevo, prenosi Fena.

Nakon objavljivanja kolumne na tom portalu, savjetnik Hebibović je nazvao Bursaća, kako bi iskazao nezadovoljstvo načinom na koji je pisao o Željku Komšiću i tražio da kolumnista koriguje svoje stavove, navodi Upravni odbor u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim miješanje javnih službenika u rad novinara i medija, posebno u kontekstu nastupanja sa pozicije funkcije, demonstriranja sile i pozivanjem novinara putem telefona i traženja da se mijenja autorski sadržaj.

"Kao bivši novinar Nihad Hebibović je očito, na javnoj funkciji savjetnika, zaboravio da postoje zakonska i profesionalna, novinarska sredstva reagiranja na medijske sadržaje kroz demantiranje netačnih navoda i iskazivanje nezadovoljstva načinom na koji je pisao Dragan Bursać. Izbjegavanje slanja demantija autoru kolumne i portalu Radio Sarajevo, a odabir telefonskog poziva kao načina iskazivanja nezadovoljstva i trenutne političke moći je direktan pritisak na slobodu izražavanja i mišljenja, što je nedopustivo u slobodnom i demokratskom društvu", smatraju u Udruženju BH novinari.

Upravni odbor BH novinara podsjeća sve javne funkcionere i njihove savjetnike da su sloboda izražavanja i sloboda kritike javnih zvaničnika ključne vrijednosti novinarske profesije, koje se moraju uvažavati od strane svih, a posebno od osoba koje obnašaju javne funkcije.

"Imajući u vidu da sloboda izražavanja nosi u sebi i odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ, želimo naglasiti kako su demanti, javno reagiranje ili pismo uredništvu jedini ispravni i prihvatljivi načini iskazivanja nezadovoljstva novinarskim radom ili medijskim sadržajima", saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG